Д-р Емилова: Закусвайте смути, яйцата са с хормони



Проф. Людмила Емилова е сред най-известните български диетолози. В нейната клиника за отслабване във Варна са стопили килограми повече от 42 000 пациенти – депутати, шоупевици, писатели, лекари. Актьорът Стефан Данаилов, певиците Тони Димитрова, Глория също са били пациенти на д-р Емилова, която прилага в практиката си т.нар. лечебно гладуване.

- Проф. Емилова, страшна скорост набра т.нар. японска яйчена диета, a dве момичета от Бургас са в болница след диетата. Те са с пълен срив на имунната система и лекарите се борят за живота им.

- Не съм изненадана. По принцип твърдо сварените яйца не са полезни за организма. А станалата много модерна през последните месеци яйчена диета предвижда 14 дни всеки ден да се ядат по 2 яйца. Разбира се, плюс парче плод, морковче или чаша чай и кисело мляко. Според схемата някои дни трябва да се хапват дори по 4-5 яйца. Това е убийствено! Защото твърдо свареният жълтък повишава лошия холестерол в кръвта. И последствията от него са изключително сериозни. Второ: с белтъка от твърдо сварените яйца ние затормозваме работата на бъбреците и на сърцето – получават се отоци.

- Феновете на яйцата ръсят и доста сол върху тях, иначе били безвкусни!

- Ами това пък повишава сериозно кръвното налягане, то затормозява още веднъж работата на бъбреците. Хората не могат да разберат, че това не е начин за отслабване! Добре, ще се отърват от някой и друг килограм, но няма да са здрави. След подобна диета се сдобиват с ново заболяване.

- Но напоследък някои светила в медицината твърдят, че яйцата не са вредни, а много полезни, проф. Емилова!

- Яйцата наистина са много полезна храна, стига жълтъкът им да е суров!

- Тогава обаче ще си лепнем салмонелоза!

- Разбира се, че задължително трябва да се консумират яйца, които са проверени за салмонела. И в никакъв случай не са от птицекомбинат, в който тъпчат кокошките с антибиотици. Запомнете, тези антибиотици остават и в яйцата. Не забравяйте, че много често в храната на кокошките в птицекомбинатите се сипва и изкуствен женски полов и растежен хормон, които също остават в яйцата.

- Значи трябва внимателно да търсим само едри екземпляри с тъмнооранжев жълтък?

- Имате предвид домашните яйца? Само че е пълна илюзия, че този по-оранжев жълтък винаги се дължи на хубавата храна, с която се отглеждат кокошките. Много често вече търговците, които искат да си продадат яйцата на пазара, твърдят, че са домашни. И за да приличат на такива, щедро бутат оранжева боя в храната на кокошките. Те пък снасят тъмни яйца. Лековерните се хващат на въдицата, че купуват пресни и качествени селски яйца.

- Вие бихте ли препоръчали на вашите пациенти такава яйчена диета?

- В никакъв случай! Но ги съветвам веднъж в седмицата да хапнат 1-2 яйца със суров жълтък. Те да са от домашни кокошки, които по цял ден кълват трева. От нея в месото им и в жълтъка на яйцата се натрупват много омега-3 мастни киселини. Тези киселини са изключително важни за здравето на съвременния цивилизован човек. Не е тайна, че в неговата всекидневна храна се съдържат много омега-6 мастни киселини и затова трябва да хапваме и храни, с които да добавяме и омега-3. И когато съотношението между тях стане 1:1, човек е здрав. И едните, и другите са полезни, стига да са в еднакво съотношение.

- Откъде трупаме толкова много омега-6 мастни киселини?

- От месото на животните, които се хранят не с трева по поляните и в дворовете, а с много зърнени храни. От млечните продукти и от яйцата им.

- Лятото свършва, гладувахме заради плажа, заради банските костюми. Сега пак започнахме да трупаме килограми. От кои вкуснотии на трапезата да се откажем?

- Точно сега има много дини и много други прекрасни плодове – грозде, праскови, ябълки, круши… Те са качествени, защото са истински и са расли на слънце и защото са български. Не са доставени от чужбина, където ги берат зелени, а тук ги чакаме да узреят. А и ги пръскаме с разни химикали, че да изглеждат по-апетитни.

- Има ли начин търговците да правят някаква далавера с дините?

- Тези, които сега са на пазара, както и пъпешите, са напълно естествени. Те не са гледани изкуствено, за да узреят по-рано и да бъдат по-скъпи. За жалост, много хора не могат да си представят какво богатство е динята, какъв източник на витамини и здраве е този благодатен плод.

- Отчайваща е ситуацията с диетите, проф. Емилова. След месец почваме да мислим как да отслабнем, та по Коледа и Нова година да сме елегантни?

- Стига! Хората наистина прекаляват с разни драстични диети! Аз съм диетолог, но не обичам, когато всичко живо си измисля какви ли не мъчителни начини да сваля килограми от снагата си. Няма нужда животът ни да се превръща в една безкрайна диета. Просто става дума само за начин на хранене. Какво ни пречи сутрин, когато станем, да си хапнем повече плодове и едно смуути. Да изпием една чаша чай или вода, ако я предпочитаме. На обяд и за вечеря да сложим на трапезата вкъщи огромни салати от пресни зеленчуци. Пазарите ни са препълнени с тях, дори и през зимата ги има. Можем да добавим и едно постно ястие от тиквички, задушени зеленчуци, грах, зелен фасул. Пак повтарям – по 1-2 яйца без хормони всяка седмица са допустими. Все още в България могат да се намерят и животински храни без химикали. На два-три дни да хапваме и по едно ястие с месо.

- Откъде можем да си купим чисто месо без химикали?

- Истинско месо можете да намерите в Смолянския край. Телешкото им е напълно истинско. Там е сигурно, че кравите пасат трева и теленцата сучат тяхното мляко. И това телешко е прекрасно – сочно, крехко, чисто месо. Могат да се намерят и истински пилета, които не са натъпкани с хормони и антибиотици. Впрочем, и в някои магазини вече ги предлагат, стига да им се вярва на рекламите.

- Масово българите вече ходят да си пазаруват хранителни продукти в Сърбия. В Лесковац и Димитровград – там месото било истинско, сиренето – също?

- Знам. Приветствам ги. Щом не можем да намерим тези продукти в нашите магазини, ще ги търсим в чужбина. При това, доколкото съм чувала, са и по-евтини, отколкото у нас.

- Говори се, че напоследък нашенците обръщат повече внимание на външния си вид и са започнали да се борят със затлъстяването?

- Вярно е и аз много се радвам на това явление. Все повече българи стават наши пациенти, което говори, че искат да отслабнат. Но здравословно, без да си нарушат здравето с разни измислени диети.


Четете още:

🔴 Свалете до 5 кг за 2 седмици

🔴 Специалистите: Какво ядем - лютеница или химичен деликатес с боя

🔴 Под Родопите се спотайва цял град със съкровища(Кога е построен и от кого?)





Източник: lechiteli





Коментари

горе