Габрово с нов паметник за 130-годишнината на Ран Босилек – четящото дете Патиланчо (СНИМКИ)



Това е Патиланчо. Той се появи на бял свят на рождената дата на писателя Ран Босилек 26 септември. Тази година честваме 130-годишнината от рождението на любимия детски писател от Габрово. Скулптурата на четящо дете се намира край паметника на Ран Босилек на ул. „Николаевска“ срещу родната къща на Генчо Негенцов, рожденото име на писателя.

Автор на скулптурата е габровецът Адриан Новаков. Детето е разгърнало своята книжка и четем: „Патиланци“ и емблематичните думи „Драги ми Смехурко, Бързам да ти пиша…“. Поглед в този малък Патиланчо е вперил Татунчо котака, друг образ от творчеството на Ран Босилек.

На тържеството за 130-годишнината на Ран Босилек и откриването на новия паметник присъстваха кметът Таня Христова, областният управител Николай Сираков, внучката на писателя Ралица Негенцова, авторът на скулптурата Адриан Новаков, Георги Маринов от Регионално управление на образованието, дарители, както и множество деца от Габрово, които поднесоха цветя пред паметника на Ран Босилек и се снимаха за спомен с новото четящо дете. Децата носеха детски книжки на Ран Босилек.

Преди тържеството повече от 500 деца участваха в жива верига и пренесоха книги на Ран Босилек по ул. „Николаевска“ в Габрово до паметника на писателя в града. В живата верига се включиха още учители, родители, общественици и граждани.


Четете още:

🔴 ​Преди 29 години майки от Русе организират първия протест срещу режима на Живков

🔴 Григор е 1/4-финалист след победа над Лайович

🔴 "Бащино огнище" - уникалното читалище на колела





Източник: gabrovodaily





Коментари

горе