Фуникулярът – най-скъпоструващата атракция на старата столица



Съоръжението не може да работи през лятото, когато е най-нужно, както и при температури под 5 градуса

ФУНИКУЛЯРЪТ, КОЙТО ОТСКОРО ВОЗИ ТУРИСТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, Е НЕ САМО ЕДИН ОТ НАЙ-СКЪПИТЕ В СВЕТА, НО И СЕ ОКАЗВА НЕПОТРЕБЕН В ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ, когато е туристическият пик, както и в по-хладните есенни и зимни дни. „Борба“ провери каква е ситуацията със съоръжението, чиито такси за ползване втрещиха и най-имотните посетители още в първия ден от отварянето на крепостта Трапезица.

„Цените наистина са високи, но това е мое лично мнение. Те са определени с решение на Общинския съвет на база анализ на икономическата дирекция на общината. Аз и моят екип само изпълняваме. Фуникулярът е с лошо качество и ежемесечно музеят плаща по 3240 лв. за поддръжка на машината, което е доста за нас. От специалисти знам, че италианска фирма е доставила фуникуляра при нас, както и в Цари Мали град – там не работи, при нас също не работи добре. Там постепенно заменят калпавите части с немски и им излиза много солено“, коментира шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Близо 3 млн. струва иначе целият подемник, който е монтиран на крепостта Трапезица, показа наше разследване по актуалната тема. Парите са дошли по проект на Министерството на културата. Машината изминава маршрут, който е около 70 метра, но по техническа специфика не може да се използва при температури над 35 градуса, както и ако навън е по-студено от 5 градуса. „Тази важна особеност я прави непотребна, когато е най-нужна – почти цялото лято е горещо, но съоръжението не работи. Тогава пък в града и по забележителностите има най-много туристи“, коментират експерти.

Цените на фуникуляра в Алпите над езерото Комо
Цените на фуникуляра в Алпите над езерото Комо

ОСВЕН НЕПОТРЕБЕН ФУНИКУЛЯРЪТ НА ТРАПЕЗИЦА Е И ПРЕСКЪП ЗА ДЖОБА НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ, А ЦЕНИТЕ ЗА ТЯХ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ В СВЕТА. Това е друг печален рекорд, който държим. 16 лв. е таксата за посетителите с лифта. “Борба“ сравни цените на билетчетата от подобни съоръжения, разположени в различни точки на света и в доста по-богати и с по-качествен туристически продукт държави.

Така например само срещу 3 евро можете да се изкачите с фуникуляр от езерото Комо до намиращото се на около 2 километра нагоре в Алпите селце Брунате, където е починал Пенчо Славейков, и да се насладите на една от най-прекрасните гледки към Италия и Швейцария. Лифтът има и няколко междинни спирки, за разлика от нашата кабинка, която изминава едва около 70 метра. Срещу 4 куни, което е около 50 цента, пък можете да видите как изглежда Загреб от птичи поглед, пътувайки с тамошния фуникуляр. Същото се отнася и за Залцбург, където билетчето пак е по-евтино от великотърновското – 8 евро, което е малко над 15 лв. В Съединените щати туристите също се возят на по-евтини фуникуляри за разлика от този във Велико Търново. Така например доста по-голямо и с дълъг маршрут съоръжение в Лос Анжелис струва на желаещите само 50 цента.

Че нещо възпира туристите на Трапезица, говори и друг красноречив факт. Според официалната статистика при самото отваряне на крепостта, когато е логично масово да дойдат посетители, са регистрирани за три дни едва 2960 човека. Намиращата се отсреща крепост Царевец приема толкова хора дневно.

Стилян НАЙДЕНОВ


Четете още:

🔴 Горнооряховският "Хемус" с куп отличия от Балканското първенство по таекуондо

🔴 Колко са руснаците с имоти у нас - официално, а не по Толстой

🔴 Афганистанци, африканци в български села? Какво реално може да се случи – малко факти





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе