Свищовлийка ще е личен треньор и диетолог на най-бързия атлет в света Юсеин Болт



СВИЩОВЛИЙКАТА РАЛИЦА ДЖАМБАЗОВА, КОЯТО ОТ 11 ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВА ПРОФЕСИОНАЛНО СЪС СПОРТ, А ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЖИВЕЕ И РАБОТИ В ЛОНДОН, ще тренира в близко бъдеще най-бързия човек в света Юсеин Болт, с когото са добри приятели. Освен именития атлет от Ямайка, Ралица, която има респектираща фитнес кариера, е работила и с още няколко световноизвестни личности, сред които членове на кралски фамилии, актрисата Дебора Мур, която е дъщеря на един от изпълнителите на ролята на Джеймс Бонд, както и Флекс Уилър, който е Мистър Олимпия. В родния Свищов не се е прибирала повече от три години, а освен за спортни постижения тя мечтае да създаде и собствена линия спортни облекла.

С многократната републиканска шампионка по силов трибой „Борба“ се свърза чрез социалните мрежи, тъй като младата жена освен в Лондон пътува много по света. Неотдавна тя бе в Маями, където спечели титлите „World Diva Bikini NYC“ и „World Commercial Model NYC“. Освен това в Маями красивата българка снимала фотосесии и работила по клип за приложението си с упражнения и хранителни режими, така че всеки да може да го ползва от мобилния си телефон… Освен в Европа и Америка Ралица Джамбазова през годините е била персонален диетолог и треньор и в Близкия изток. Тя разказва, че след първото си участие на световно първенство в Англия – Бат, през 2010 г. тя остава изключително впечатлена от отношението на хората към спорта въобще. Била респектирана от труда, който полагат състезателите, но и от удоволствието хората да оценяват този труд. Не след дълго тя решила да се премести да живее в Лондон, където се обучавала и квалифицирала като треньор. Оттогава вече близо четири години е персонален треньор в една от най-известните фитнес вериги в централен Лондон – „LA Fitness“. Започнала да се занимава с фитнес, когато била на 18 години. След известно време решила да участва в републиканско състезание, където се класирала на първо място в своята категория. Успехът я амбицирал и мотивирал да продължи с тренировките за високо спортно майсторство и тя става трета на европейско първенство за юноши. Следват многократни титли и през 2010 г. Ралица участва на Световно първенство по силов трибой (Powerlifting), където заема второто място. А втората й световна вицетитла е две години по-късно от състезанието в Олдершот – Англия, „British Powerlifting Federation“. Тя печели приза с лични постижения – клек 160 кг, лег – 90, мъртва тяга 180 в категория 67,5 кг. Според успялата ни сънародничка нито само тренировките, нито само хранителният режим са определящи за това човек да има здраво, хармонично и красиво тяло.

„Ако се храним добре, най-вероятно ще имаме здраво тяло, но без форма и тонус. Ако пък тренираме и не се храним правилно, когато се възстановява, тялото ще потърси нужните му вещества, които приемаме чрез храната. След като не ги открие, ще се опита да ги замени, като използва мускулна тъкан и костни минерали. Затова, когато започвам да работя с клиентите си, винаги им подготвям хранителен план, който е съобразен с техния тренировъчен план, ежедневие и вкусови качества“, казва Ралица Джамбазова. И допълва, че едно от най-важните неща е мотивацията. Тя е движеща сила за всяко нещо, защото е важно човек да си постави цел, след това и да намери правилния и удобен начин за постигане на тази цел.

„Моята мотивация да изглеждам добре и поддържам страхотна фигура се крие в това да давам мотив на хората, които желаят да постигнат това, което искат“, обяснява още красавицата от града край Дунав. Тя е категорична, че безразборното ходене на фитнес, изпълнявайки някакви тренировъчни програмки, видени от вестници и списания, са абсолютна загуба на време, както и хаотичното хранене и диети. Всичко е строго индивидуално и затова се изисква индивидуален подход към всеки спортуващ, твърди още Ралица и уточнява, че не може всички програми да бъдат използвани от всички и да се очакват желаните резултати. Това е нещо подобно, като да боледуваме от някаква болест, да започнем да приемаме всички лекарства, за които сме чували или имаме в наличност, и да очакваме да оздравеем. Няма как да се получи, даже обратното – можем да се разболеем повече. Резултатът в нашия случай при липсата на правилно структурирана тренировъчна и хранителна програма би могъл да доведе до сериозни травми, намаляване на мускулната маса за сметка на мазнините, развитие на мускулатурата на нежелани места, като например коремната преса.

„Тренирайки коремната преса, ние способстваме за хипертрофия на мускулатурата, която от своя страна може да повиши процентното съдържание на мазнините в тази област, ако не сме на правилно структуриран хранителен режим, и тогава бихме изглеждали по-обемисти и големи в тази област, въпреки че тренираме и смятаме, че се храним здравословно. Много жени и мъже правят грешката да тренират с по-големи килограми коремната си преса, като мислят, че така талията на жените намалява. Напротив, тя се увеличава…, тъй като се предизвиква хипертрофия на мускулатурата, а мазнината, която закрива мускулатурата, е все още на същото място“, обяснява експертката, която ще тренира Юсеин Болт. Тя съветва да се информираме предварително за всичко, което решаваме да започнем – дали тренировка или хранене, разглеждайки поне няколко източника, както и непременно да се съветваме със специалисти.

Ралица разказва, че е употребявала хранителни добавки, но само за определен период от време. Никога обаче не е вземала забранени субстанции, защото въпреки бързите резултати последствията от тях могат да са наистина необратими.

Елена ЧАМУРКОВА


Четете още:

🔴 Българският културен клуб в Скопие: Псевдожурналистът Миленко е марионетка

🔴 Фуникулярът – най-скъпоструващата атракция на старата столица

🔴 Горнооряховският "Хемус" с куп отличия от Балканското първенство по таекуондо





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе