Жител на Смолян възстанови чешма и направи кът за отдих със собствени средства




Жител на Смолян възстанови чешма и направи кът за отдих със собствени средства в местността Смолянски езера, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. Чешмата, заради която жители от града специално ходеха до местността, за да си налеят изворна вода, от няколко години беше пресъхнала, а каменната зидария изпочупена. Смолянчанинът Борис Юруков, в чийто имот в местността Смолянски езера има вода, решил да прекара вода до тази чешма и да възстанови това любимо не само за родопчани, но и за туристите място. В последствие обаче решил да направи нещо повече – да изгради кът, където хората могат да си направят и пикник.

Поискал разрешение от община Смолян за градежа, защото мястото е общинско, а всичко останало направил със собствени средства за материали и труд, като използвал летните месеци, за да го изгради. Средствата не са малко, но Юруков отказва да каже колко му струва всичко това, единственото, което иска е то да се пази и да не се руши.

Хората там да релаксират сред красивата природа. Мястото около чешмата с три чучура и навес е оградено с дървена ограда, има няколко дървени маси и пейки, изградена е камина, като е подготвено място и за изграждане на барбекю. Има поставени и съдове за смет, където туристите да изхвърлят отпадъците. На Юруковата вода има и дървени табели с надписи: „Водата е дар Божи!”, „Пазете построеното, то е и ваше!” и „Пазете чистота!”. Семейство от Смолян, които често ходят да си наливат вода от там, коментира: „Малко хора в днешно време биха отделили лични средства безвъзмездно да направят нещо в полза на обществото, но този кът показва, че в нашия край все още има човеколюбци, хора, които обичат природата и искат да я съхранят за идните поколения.

Дано само направеното тук се пази и да не се чупи оградата, така както стана с беседката до Бистрото езеро”, коментираха семейство Йорданови.


Четете още:

🔴 Дано бог ни запази от чужди държави!

🔴 Гурбетчия повали глиган като мечка в Балкана (снимки)

🔴 Наш читател засне НЛО над Ню Йорк, вижте





Източник: Актуално





Коментари

горе