Цената на пресния чернокоп падна от 15 на 4 лева, сафридът поевтиня до 6 на борсата във Варна



С невиждан улов на чернокоп край нос Калиакра и Варна през последните 2-3 дни се похвалиха доволни морските мъже. Цената му от 15 лева на Голямата рибна борса във Варна от началото на сезона миналия месец падна на 6 лв. сега, а последните количества вечер се предлагат и по 4 лева.

По-големите кораби се връщат с по тон чернокоп, а лодките с поне 350-400 кг улов, каза за „Труд“ шефът на сдружението“Черноморски изгрев“ Емил Милев. Според рибарите толкова много чернокоп, или познат още като малкия лефер, не е имало през последните 3-4 години. От вторник чернокопът тръгна към Бургаския залив и ние след него, казаха още варненските рибари.

Уловът на сафрид е по-малко, но и неговата цена на борсата падна на 6 лева. А най-дребният сафрид се продава дори по 2 лева, по-евтино и от едрата трицона, която върви по 3 лв. Пресният и много вкусен хариб също поевтиня от 5 на 4 лв. На същата цена е и прясната барбуна. Пресен паламуд се предлага по 8 лв., а лаврак -по 9 лв./кг. Каята е по 5 лв.за кило. Царицата на рибите -калканът също поевтиня от 28 лв. надолу и може да се намери и по 22 лв/кг, въпреки че лодките в момента не тръгват целенасочено за него, а се лови инцидентно и в малки количества близо до брега.

Напливът от купувачи е по цял ден на рибната борса във Варна. Хората масово купуват пресния улов по 5 и по 10 килограма наведнъж за осоляване и мариноване в буркани, както и за зареждане на фризерите с него за зимата.


Четете още:

🔴 40 напълно запазени древни кораба открити по Черноморското ни крайбрежие

🔴 Българинът готов да помага на непознати, макар и не с пари

🔴 След травмата на Кличко: Очакват бой между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа





Източник: Труд





Коментари

горе