Половин милион спасява обсерваторията в Рожен



От създаването й преди 35 години не е правен цялостен ремонт

С тези пари се надяваме да ни има, за да има и астрономия, казва директорът Никола Петров

Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен има шанс за живот. Около 550 хиляди лева целеви средства са предвидени в проектобюджета на държавата за 2017-та година за нея, съобщи преди дни областният управител на Смолян Недялко Славов. Решението е взето на последното заседание на Съвета за развитие на Южен централен район по предложение на смолянския губернатор. То беше единодушно подкрепено от около 50-те членове на съвета. Средствата са определени на база предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в Обсерваторията и са свързани с обновяване на научната инфраструктура, телескопите и съоръженията. Водени са разговори и за второ финансово подпомагане, свързано с обновяване на административните сгради и битовите помещения. Проектът предвижда енерго-ефективни мерки и е на стойност 1,8 млн. лв.

"Тези пари са една от малкото ни надежди изобщо да ни има, за да има астрономия. Единият от малките, 60-сантиметрови телескопи в обсерваторията, изобщо не работи, другият, 70 см, е в лошо състояние и чакаме да аварира, защото влагата го е повредила. Малките ни телескопи изостават, нямаме средства за тях. А те са направени в съответствие с едни широки като визия наблюдателни програми, за да могат да покриват възможно най-голяма сфера на астрономически задачи като наблюдения и изследвания. На практика оставаме да разчитаме на един единствен телескоп, този за слънчево наблюдение. От година и половина нямаше как да се правят наблюдения". Това коментира пред "Стандарт" директорът на обсерваторията д-р Никола Петров. Той уточни, че са закупили управление за телескопа, което ще бъде инсталирано до края на годината, благодарение на спонсори. "Закупили сме филтър за специализирано наблюдение на слънце, който вече пътува към нас. А когато става дума за професионална нощна астрономия и телескопи от рода на 2 м, нещата не опират просто да се намерят спонсори, там трябват сериозни средства", казва д-р Никола Петров.

През юли т.г. от обсерваторията алармираха, че е възможно да бъда закрита. Цялостен ремонт не е правен от създаването й, затова е на ръба на оцеляването от години насам. Още през 2012 г. тя бе заплашената от затваряне и

учените бяха принудени да сформират футболен отбор "Роженските мечки",

за да събират допълнително пари за научно-изследователската си дейност. Надеждата на астрономите бе да бъдат продадени повече билети от футболното дерби. През септември 2015 г. астрономическият комплекс обяви дарителска кампания за набиране на средства за спасяването на техниката. Търсеха се 264 хил. лв. за ток и ремонт на куполите, на помещенията и инсталациите за заземяване и защита против мълнии. Куполите над телескопите на обсерваторията пропускат дъжд и водата тече върху техника за милиони левове. Пари за ремонтирането му обаче все нямаше. Събрани бяха половината от необходимите 56 000 евро, като 720 души участваха в инициативата. На призива на учените откликнаха много българи, живеещи в чужбина. И макар че тези средства не покриха нуждите на комплекса, те подпомогнапха работата на учените за известно време. През юни т.г. ученици от Варна решиха да помогнат и организираха концерт, средствата от който трябваше да отидат за обсерваторията.

Тази година тя отбеляза 35 години от създаването си. Най-големият астрономически комплекс на Балканите официално е открит на 13 март 1981 година и е най-големият в Югоизточна Европа.

За времето си той е бил сред най-модерните в света

Астрономите са живеели тук. Имало е дори детска градина, идвал е учител да обучава децата, за да не пречи на учените да спят след нощните наблюдения, разказват техни наследници. За тези 35 години, по данни от обсерваторията, са направени над 1400 научни публикации и са защитени повече от 60 докторски дисертации. Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в обсерваторията по време на практики и школи.

Роженската обсерватория е оборудвана с 4 телескопа. Тя осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

Блиц

Имаме нужда от помощта на държавата

Д-р Никола Петров

- Господин Петров, виждате ли светлина в тунела с евентуалното отпускане на средства за обсерваторията?

- Ако не бъде подкрепена финансово, обсерваторията загива.Това е една протегната ръка. Подобни средства досега не сме получавали. За първи път имаме прилични разговори с областната управа в Смолян и чуваемост. В положение сме, в което да се вземат наистина вече сериозни мерки.

- Не ви ли помогна организирането на кампании за набиране на средства?

- Според мен е погрешно да си мислим, че кампаниите в стил "Дайте да дадем, за да спасим обсерваторията," наистина ще я спасят. Аз не бих участвал в тях, защото хората вече са си дали данъците, за да имаме национален обект и наука, наречена астрономия. И когато казваме - хайде да събираме пари, за да спасим обсерваторията, за да си платим тока, е крайно несериозно. Като пропагандираме тези битовизми като проблеми за обекта, как да очакваме да имаме ново попълнение в развитие на астрономията. Ако имаме помощта на държавата да развиваме тази наука, нещата ще се случат. Обсерваторията е мястото, където млади хора биха могли да вършат интелектуална работа.


Четете още:

🔴 Дечица с трогателно любовно послание към Григор Димитров (ВИДЕО)

🔴 Цената на пресния чернокоп падна от 15 на 4 лева, сафридът поевтиня до 6 на борсата във Варна

🔴 40 напълно запазени древни кораба открити по Черноморското ни крайбрежие





Източник: Стандарт





Коментари

горе