Четенето на книга или вестник ни пази от болести



Четенето на книга или вестник ни пази от болести

То може дори да удължи продължителността на живота, показва ново проучване

Книгата може да ни пренесе в друг свят, предоставяйки бягство от ежедневните проблеми макар и за кратко. Изследователи твърдят, че четенето може да предложи и някои реални ползи за здравето и благосъстоянието ни.

По време на скорошно проучване се установява, че четенето може да удължи продължителността на живота макар механизмът, по който това се случва, да не е ясен. Тази обаче далеч не е единствената полза от четенето. Ето по какви начини още то благоприятства здравето...
 
Намалява нивата на стреса

Счита се, че стресът допринася за около 60% от заболяванията. Той може да повиши риска от инсулт и сърдечен удар респективно с 50 и 40%.

Имайки предвид напрегнатия начин на живот, който мнозина водят, е невъзможно да елиминираме стреса напълно, но има начини, с чиято помощ можем да го ограничим. Чудесен пример в това отношение е четенето.

Според данни на проучване, което е дело на изследователи от Университета на Съсекс, Великобритания, то понижава стреса с 68%, което е дори повече от слушането на музика или разходката.

Оказва се, че участниците, които са заети с четене само за 6 минути, без значение дали на книга или вестник, се наблюдава понижаване в нивата на сърдечния ритъм, както и на напрежението в мускулите.

Подобрява качеството на съня
 
Смартфоните се превърнаха във верен другар, който е до нас вечер в леглото, но специалисти предупреждават, че тази практика може да наруши качеството на съня и да намали продължителността му.

Основната причина за това е синята светлина, която се излъчва от устройството и нарушава синтеза на хормона мелатонин в мозъка. Книгата има обратния ефект – подпомага качествения сън като улеснява прехода от будност и сънливост.

Puls.bg
 

Още по темата    В читалището в Аспарухово стимулират децата да четат със забавни игри


Четете още:

🔴 Дневен хороскоп за 25 октомври

🔴 ЗЕЛЕТО ПОЧИСТВА СТОМАХА И ПАЗИ ОТ НАПЪЛНЯВАНЕ

🔴 Картофено руло с кашкавал и плънка от кайма





Източник: Черноморе





Коментари

горе