Космическа сума е нужна на семейство у нас, за да живее добре



2235 лева са нужни на четиричленно семейство, състоящо се от двама възрастни и две деца, за да може да живее нормално.

Това показва ​проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, огласени днес.

Космическата сума включва разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.

Всеки трети българин живее в тежки материални лишения.

78.5% от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек от домакинството под необходимите средства за издръжка на живота.

Тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г. 41.3% от населението у нас е изложено на „риск от бедност и социално изключване“, при средно ниво от 23.7% за ЕС. България е държавата членка на ЕС, отчитаща най-висок дял на лицата, намиращи се в риск от бедност или социално изключване, след страната ни се нареждат Румъния (37.3%) и Гърция (35.7%). Макар и с намаляващ дял на лицата в риск от бедност или социално изключване спрямо 2008 г. (44.8% за 2008 г.), България запазва лидерската си позиция в ЕС по този показател.

През последното тримесечие издръжката на живота отчита леки колебания нагоре с 0.4%, но все още на годишна база се наблюдава спад с 0.4%.

Прегледът на тримесечните темпове дават основание да се твърди, че

дефлацията все още не е устойчиво преодоляна.

След като през първото тримесечие на 2016 г. се отчита най-силно намаление в сравнение със същия период през последните две години, следва забавяне на темповете и нива се задържат около или малко над нулата. 

Възстановяването на пазара на труда ще продължи още дълги години, след като загубата на работни места спрямо същия период на 2008 г. е с около 339 хил. лица.

В края на третото тримесечие на 2016 г. лекото нарастване на издръжката на живота се дължи основно на нарастването на хранителните стоки средно с 0.9%, а на годишна база бележи ръст с 1.0%. Основната причина е влиянието на сезонния характер на някои хранителни стоки.

30.5% от домакинствата са с общ доход на 1 лице под издръжката за бедните домакинства (до 297 лв.),

или близо 2 млн. 200 хил. лица. Намалява броят на живеещи под абсолютния праг на бедността (с около 57 хиляди лица), но темпът е бавен затова техният дял се задържа на високи нива.

48% от домакинствата са с общ доход на 1 лице от 297 до 559 лв. (или около 3 млн. 462 хил. лица). Измененото е с по-високи темпове на нарастване (с +3.4%), което означава че лицата са по-близо до издръжката на бедните домакинства и риска да попаднат отново в групата на бедните е твърде голям.

21.5% от домакинствата са с общ доход на 1 л. над издръжката на живота (559 лв.), а това представлява около 1,6 млн. лица. 


Четете още:

🔴 Големите заблуди за пластмасата за еднократна употреба

🔴 Семейна ферма под Балкана произвежда здраве

🔴 ЗНАЧЕНИЕ И ПРОИЗХОД НА ДУМАТА БАЛКАН





Източник: Вести





Коментари

горе