Пет диети, които борят различни заболявания



Най-разпространеното схващане за диетите е, че те са предназначени преди всичко за отслабване. Но специалният режим на хранене има огромно влияние върху здравословното състояние.

С подходяща диета можете да регулирате кръвното налягане, диабета, болките в ставите и да подобрите цялостно здравето си.

Ще ви представим 5-те диети, които борят различни заболявания.

Диетата с нисък гликемичен индекс

Диетата с нисък гликемичен индекс се съсредоточава най-вече върху въглехидратите и по-точно тези с висок гликемичен индекс. Тази диета не забранява консумацията на захари, а само насочва вниманието към „правилните“ въглехидрати. Този хранителен режим препоръчва консумацията предимно на пълнозърнести храни, овесени ядки, овесени трици, пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз, киноа, боб, грах, леща, ядки.

Плодовете и зеленчуците са задължителни, но с плодовете трябва да се внимава, тъй като те предизвикват скокове в кръвната захар. Тази диета е много подходяща за страдащи от диабет тип 1 и 2, преддиабетно състояние, метаболитен синдром.

Вегетарианската диета

Запознати сме с вегетарианската диета. Тя включва консумация предимно на плодове, зеленчуци, млечни продукти и яйца в малки количества и алтернативни на месото източници на протеини. Мнозина възприемат тази диета като по-скоро религиозна, основана на убеждения или културни специфики. Но специалистите наблюдават множеството ползи от този начин на хранене и отбелязват неговите положителни ефекти върху някои заболявания. Вегетарианците имат по-нисък сърдечносъдов риск. Вегетарианската диета предпазва още от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане и диабет. Холестеролът също се понижава при изключване на месото.

DASH диета

Чували ли сте за диетата DASH? Абревиатурата на английски език означава Dietary Approaches to Stop Hypertension, или диетични подходи за спиране на хипертонията.

Този хранителен режим е разработен от Националния институт по кардиология и пулмология на САЩ, заради стремеж към цялостно понижаване на случаите на високо кръвно налягане в страната. Всъщност тази диета е добре позната и на нас. Тя препоръчва балансирано хранене, включващо повече плодове, зеленчуци, бедни на наситени мазнини месни и млечни продукти, повече пълнозърнести продукти, риба, бобови растения, семена и ядки. Важно е диетата да не съдържа високи нива натрий, захари, мазнини и червено месо. Тази диета доказано намалява кръвното налягане и затова е подходяща за хипертоници и страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Безглутенова или нискоглутенова диета

Глутенът е протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта. Диетите, които ограничават или прекратяват приема на глутен, се препоръчват на пациенти с цьолиакия, при които имунната система реагира на глутена. От нейната атака срещу него страдат тънките черва, а заедно с тях и нормалната абсорбция на хранителни вещества - витамини, калций, белтъчини, въглехидрати и мазнини. Съществуват множество анекдотични теории, че глутенът засяга редица здравословни състояния, като нарушена функция на щитовидната жлеза, аутизъм, метаболитен синдром и много други. Истината е, че безглутеновата диета не повлиява никакви други здравословни състояния, различни от цьолиакията.

Кетогенната диета

Тази строго специфична диета се назначава при епилептици, които не се повлияват от медикаментозно лечение. Представлява хранене предимно в съотношение 80% мазнини, 15% протеини и 5% въглехидрати. Протичането на режима става под лекарско наблюдение. Порциите не са никак диетични в познатия смисъл на думата.

Те включват бекон, сметана, яйца, риба тон, скариди, зеленчуци, майонеза, колбаси и други продукти с високо съдържание на мазнини. Не се препоръчват нишестени зеленчуци и плодове, хляб, тестени изделия и източници на прости захари. Кетогенната диета обаче има и странични ефекти като запек, обезводняване, липса на енергия, вълчи глад.


Четете още:

🔴 ВНИМАНИЕ! Вкусни плодове, които увеличават риска от кариес

🔴 ВАЖЕН СЪВЕТ! Не прекалявайте с карантията, води до рак

🔴 Отказвате ли се лесно от мечтите си? Ето 10 правила, които ще ви накарат никога да не се предавате!





Източник: pik





Коментари

горе