Инсулт – Превенция и разпознаване



Инсулт симптоми и важните действия, които трябва да се предприемат, за да спасим живота си. Както и създаване на по-добро качество на живот след внезапен инсулт.

Подобно на инфаркта, инсулта е спешен случай, при който се изисква,  да се потърси незабавно медицинска помощ. Може би най-важното действие, което може да се предприеме е да се отиде незабавно в болницата. Веднага след като си припознаят тези симптоми. Незабавното лечение е ключът към подобряване на вашия резултат.

Бързата диагностика и лечение на инсулта може да сведе до минимум увреждане на мозъчна тъкан и да се подобри шанса за оцеляване. Не трябва да се колебаем да се извика линейка като симптомите отшумят. Тъй като много привидно изглежда, че се оправяме, много често тези инсулти са последвани от още по-силен инсулт.

Ето някои от симптомите на инсулт и непосредствените действия, които трябва да се предприемат.

  1. внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръка или крак от едната страна на тялото
  2. внезапна загуба, замъгляване или полумрак на зрението на едното или двете очи
  3. умствено объркване, загуба на памет, или внезапна загуба на съзнание
  4. неясен говор, загуба на говор, или проблеми с разбирането на други хора
  5. внезапно, силно главоболие, без видима причина
  6. необяснимо виене на свят, сънливост, липса на координация или падания
  7. гадене и повръщане, особено когато са придружени от всяко от горните симптоми

Разпознаване на инсулта

Инсулт: Помнете първите три букви …. У.Г.П.

Лекарите споделят как страничен наблюдател може да разпознае инсулт чрез задаване на три прости въпроса:

У Накарайте индивида да се усмихва

Г Помолете човека да говори и каже простото изречение (последователно)

(Т.е. Днес времето е слънчево)

П Поискайте от него или нея да повдигне двете си ръце.

Ако той или тя има проблеми с всяка една от тези задачи, се обадете на номер за спешна помощ и опишете симптомите на диспечера.

Друг знак за инсулт – стърчащ на една страна език.

Помолете човека да изплези  езика си. Ако езикът е на една или друга страна, това също е индикация за инсулт.

Действия за предприемане при инсулт.

* Стойте спокойно, но не омаловажавайте никой от симптомите и не се колебайте да предприемете незабавни действия.

* Обадете се или помолете някой да се обади на бърза помощ. (Наберете телефон 112 за спешни и аварийни обаждания). Не забравяйте да дадете име, телефонен номер и точено местонахождение. Да отбележите момента на появата на симптомите.

* Докато се чака линейката,  лицето, което има симптоми на инсулт трябва да се предразположи възможно най-комфортно и не трябва да се яде или пие нищо друго освен вода.

* Ако линейка не може да пристигне в рамките на 20 до 30 минути и има член на семейството, съсед, или някой друг шофъор, който може да закара пациента с инсулт в болницата. При никакви обстоятелства лицето със симптоми на инсулт не трябва да кара колата.

* Уведомете личния лекар на пациента с инсулт. Лекарят може да осигури на болницата всичката медицинска история на пациента. Което може да бъде важно за определяне на най-доброто лечение.

* В болницата, бъдете сигурни, че се изброяват всички медицински състояния на пациента с инсулт (като високо кръвно налягане или диабет). Някакви алергии (особено алергии към лекарства). Както и всички лекарства на пациента, които приема в момента, включително и витамини и хранителни добавки.

Близо 800 000 души в САЩ имат инсулт всяка година. Докато повечето от тях са над 65 години почти 25% са по-млади. Намаляване на вашите рискови фактори и бивайки наясно със симптомите може да помогне да се вземат превантивни мерки.

Ако имате инсулт може да се предприеме ново лечение.

Болниците в Америка все повече променят начина, по който се отнасят към инсултите. След серия от последните клинични проучвания се установява, че бърза хирургична интервенция подобрява шансовете на пациентите да функционира нормално отново след инсултен удар. Въпреки, че се опитва да разбият съсиреците, които предизвикват инсултите, използващи само интравенозно лекарство, болниците все повече предлагат и операция заедно с лекарството. Като същевременно ускоряват лечението и намаляват увреждане на мозъка.

В най-новите изследвания, публикувани през последните шест месеца, 60 процента от пациентите, които са получавали едновременно операцията и лекарството възвръщат способността да ходят, говорят и живеят самостоятелно. А само 35 на сто, които са получили само лекарството се възстановяват в същата степен. Според статии, публикувани в Англия, вестник на медицината.

В процедурата, известна като механичен тромбектомия, с помоща на се извлича кръвния съсирек и се възстановява кръвния поток.

И все пак, процедурата не работи за всички и резултатите варират. Някои могат да направят остри завои.

„Времето е качество на живот“

Най-новите отзиви за инсулта са почти същите като на последните промени в протоколите за сърдечната атака. Необходимо е да се транспортира пациентите възможно най-бързо в болница с подходящо устройство за лечение на вида на инфаркта и щетите, които е понесъл.

Много болници, които не предлагат тромбектомия са оборудвани да направят скенер и да започнат прилагане на лекарство. След това някои от пациентите се изпращат на други места за операция, въпреки че такива трансфери консумират ценно време.

Заедно с това инсулта е водеща причина за инвалидност и е петата водеща причина за смърт в Щатите, според Американската асоциация на инсултите. Около 795 000 души имат инсулт всяка година, като техният брой се очаква да расте, с нарастването на средната продължителност на живот и застаряващото поколение.

Рискови фактори:

Общи рискови фактори за инсулт включват високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет и тютюнопушене, заедно с възрастта, наследствеността и последните щрихи или сърдечни пристъпи. Жените имат повече инсулти, отколкото мъжете всяка година, и афро-американци умират от инсулт при по-висока скорост от бялата раса.

Тази информация в част идва от статия Chicago Tribune, като от Уес Venteicher.

Медицински общи условия: Тази информация не е предназначена да замени съвет от лекар.

Личен опит на някой, който е претърпял инсулт.

Ако сте преживели инсулт или имате приятел или любим човек, който има, тази електронна книга, написана от Мики Padnos, американец, който живее във Франция и се възстановява от инсулт ще бъде от полза и предоставите практическа информация за това, което някой, който е имал инсулт и е преминал през него.

Той започва с действителния инсулт и ще ви отведе през неговите същински процеси и терапия.

Най-добре е да се прочете дневника на някой, който е получил инсулт и се е възстановил.

Проверете тази електронна книга: Stroke! How I Got Hit, How I Got Well

Michael Padnos (автор)


Четете още:

🔴 ЗАЩО АФГАНЦИТЕ НАСТЪПВАТ?

🔴 Пет диети, които борят различни заболявания

🔴 ВНИМАНИЕ! Вкусни плодове, които увеличават риска от кариес





Източник: homehope





Коментари

горе