Спасяват животите на двама младежи с изкуствени сърца в раница (видео)



Две момчета ще бъдат спасени с помощта на изкуствено сърце. По молба на медиците от болница "Св. Екатерина" държавата отпусна нужните за покупката на апаратите 400 000 лева, съобщава "НОВА".

Николай и Христо делят не само обща болнична стая. Двамата дванайсетокласници споделят и сходна съдба. Вече няколко седмици са на легло заради сърдечна недостатъчност.

В момента единственият шанс животът на двете момчета да продължи е поставянето на изкуствено сърце. Цената на животоспасяващия апарат обаче е 200 000 лева, а касата покрива едва 1/4 от нея. Затова и за всеки отделен случай медиците от болницата молят държавата за помощ.

След близо месец чакане за финансиране желанието на Николай ще се сбъдне. Изкуствено сърце ще има и за Христо. С добрите новини идват и новите мечти и надеждите, че след изкуственото сърце ще се намери и истинско.

Животоподдържащата машина представлява 300-грамова помпа, която се поставя в тялото. Тя се захранва от източник чрез кабел, който се свързва с контролен и батерии. А те самите се намират в чанта, от която собственикът на механичния орган не трябва да се отделя нито за миг.

В момента с изкуствено сърце живеят четирима българи.


Четете още:

🔴 Царевец и Трапезица без пари веднъж в месеца

🔴 Изпепелен храм отваря врати

🔴 Как ще се доказва, че едно дете е циганче, пита евродепутатът Ангел Джамбазки





Източник: 24 часа





Коментари

горе