Английската армия купува 350 снегоходки от българската Small Foot



Министерството на отбраната на Англия ще купи от българската стартираща фирма Small Foot 350 чифта иновативни надуваеми снегоходки, улесняващи придвижването в планински условия. Поръчката трябва да бъде изпълнена до края на декември. Продажбата минава през английски партньор – доставчик на армията, съобщи за "Капитал" Иван Колев, съсобственик на Small Foot.

"Работим по сделката вече втора година. През зимата на 2014 се свързахме директно и изпратихме за тестване наши снегоходки на английски експерт, който обучава десантчици как да оцеляват в екстремни условия. Изпратихме мостри и на много фирми, които снабдяват натовските армии с въоръжения. Миналата година английското правителство купи директно от нас 25 снегоходки – отново за тестове. Тази година през февруари английският ни партньор регистрира нашите Small Foot като продукт, който всяка армия от НАТО може да си купи и използва", обясни Иван Колев.

През септември българската фирма получила уведомление за поръчката от Англия плюс капаро. "Сделката е по цени на едро. Сумата не е огромна, но това е първата бяла лястовица за нас и е сигнал за следващи стъпки на сътрудничество. Целта е нашите снегоходки да влязат в новия комплект за оцеляване (survival kit) на английската армия и да заменят класическите пластмасови снегоходки", казва Колев. От сайта на компанията става ясно, че пазарната цена на снегоходките е между 150 и 250 евро в зависимост от модела.

Работа и за подизпълнители

През октомври миналата година Small Foot приключи 30-дневната си кампания за набиране на капитал през платформата за споделено финансиране Kickstarter. Дружеството успя да постигне целта си и дори да надхвърли планираните минимум 20 хил. евро. "Изпълнихме всички поръчки. Подкрепиха ни хора от САЩ, Канада, Япония, цяла Европа и, разбира се, България", обобщи Иван Колев.

Small Foot като фирма се занимава с иновациите, разработката, маркетинга и търговията със снегоходките, а изработването им се възлага на подизпълнители. Част от продуктите се произвеждат във фабриката за детски обувки "Колев и Колев", която става бизнес партньор на създателя на снегоходките Петър Димитров. По-късно Колев и Димитров обособяват дейността в новоучредената фирма Small Foot. "С новата поръчка за английската армия ще създадем работа за два месеца за 20 души", уточнява Иван Колев.

Патенти и съдебни дела

Снегоходките се продават чрез собствен онлайн магазин и дистрибутори от цял свят. "Добрата новина е, че вече започнаха да ни излизат решенията за патенти. Процедурата е дълга и отнема време, но вече притежаваме евразийски патент, както и патенти за Китай и за САЩ", съобщи Иван Колев. Изключителните права ще позволят на българската компания да заведе дела в САЩ. "Там се продават копирани от нас снегоходки, но с ниско качество. Те са произведени в Китай по поръчка на голяма американска компания. Възнамеряваме да предприемем юридически действия и срещу възложителя, и срещу производителя на имитациите и да търсим обезщетение", съобщи Иван Колев.

Скоро и калоходки

Най-новият продукт на Small Foot е калоходки, създадени на същия принцип като снегоходките – надуваеми, текстилни, леки, адаптивни и удобни за стъпване, осигуряващи директен контакт между повърхностите на подметката и терена.

"Калоходките ще бъдат от полза за употреба след наводнения например, когато трябва да се гази в затрупани с дълбока кал пространства. Тестваме ги от две години, пращаме ги на спасителните служби в цял свят, събираме обратна информация и вече имаме запитване от Англия. Генератор на идеята отново е Петър Димитров", уточнява Колев.

Фирмата кандидатства с проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за да закупи машини и да започне собствено производство на по-добри и по-евтини продукти.

Последната демонстрация на възможностите на компанията бе на приключилото в неделя тридневно международно изложение в Боровец с участието на екипи на планински спасителни служби от цял свят.

По думите на Иван Колев "нещата се случват стъпка по стъпка". През 2015 Small Foot удвоява продажбите си в сравнение с 2014 (когато отчита 119 хил. лв. приходи), а очакванията за тази година са за пет пъти по-голям скок. 


Четете още:

🔴 Д-р Гайдурков съветва: 2 пъти седмично месо, 1 път глезене

🔴 Куче гратисчия обикаля София с градски транспорт (видео)

🔴 Спасяват животите на двама младежи с изкуствени сърца в раница (видео)





Източник: Капитал





Коментари

горе