Баща, син и дъщеря разказаха как са спасени от наши летци



Празникът по случай 55-тата годишнина от създаването на 24 авиобаза в Крумово мина под тежни оловни облаци с много генерали, гости и ветерани. За юбилея не можа да дойде Вилдане Яшар от село Горно Прахово.

Младата родилка бе спасена сред снеговете в ардинско на 10 март миналата година от хеликоптер „Кугар” на базата в Крумово.

Не дойде и Методи Тодоров, който бе евакуиран по въздух след инцидент в Пампорово. За сметка на това в базата бяха посрещнати Мартин и сина му Николай Йорданови от село Бисер. Бащата и синът се отърваха на косъм от придошлата ледена вода, която заля селото през 2012 година.

„Качихме се на колата и по едно време усетих, как вече не си чувствам краката. Всичко бучеше и дори не чухме шума от двигателите на хеликоптерите”, разказа със сълзи на очи бащата Мартин. Синът също се просълзяваше, когато говореше за онзи черен ден.

„Не усетих да имам някаква специални способности за оцеляване – разбрах само, че всичко е много нетрайно и крехко, и може да се разруши за минути”, каза синът, който се стяга за гурбет в Швейцария, Щатите или Великобритания догодина. Там смята да работи като селскостопански работник. Докато разказваше това, младият мъж стоеше пред хилекоптера „Кугър”, който го е спасил. И трудно криеше колко е развълнуван.

Третият сърцат член на семейството от Бисер – дъщерята Ана-Мария разказа, как като чула, че баща й брат й са изгубени някъде във водата в другия край на селото грабнала от обора първото въже, което се изпречило пред очите й и хукнала да ги спасява. „Не беше като това”, каза младата жена и посочи дебелото плетено въже, на което виси лебедката на „Кугър”-а.

Пред къщата били събрани 15-ина мъже от селото и опитали да я разубедят да не тръгва в ледената вода. Ана-Мария продължила смело напред. И тогава дошли хеликоптерите от авиобазата в Крумово.

„Вие повишавате имиджа не само на армията. Вие повишавате имиджа на военно въздушните сили”, каза в приветствието си началникът на въоръжените сили ген. Константин Попов. Десетки офицери и сержанти бяха наградени с бинокли и юбилейни ножове от АК-47 на дървени поставки. Някои от наградените подаваха по монета на командира си в момента на връчването на ножа.

Празникът мина без демонстрационни полети. На поляната пред базата бяха паркирани 4-те вида бойни машини, с които оперират в мамента пловдивските летци – летящият танк Ми-24 Хунд, транспортно-бойният Ми-17, лекият Бел-206 и спасителят на пострадали - „Кугър”.

Празникът завърши с молебен и поставянето на венци пред паметника на загиналите пилоти.


Четете още:

🔴 Светило от ВМА разкри какви са първите симптоми на рак

🔴 Японка с над 700хил. последователи в Youtube ЛУДНА по българска БАНИЦА, ЛЮТЕНИЦА, ВАФЛИ (ВИДЕО)

🔴 Дариха Наско Сираков и Илиана Раева с внуче





Източник: Марица





Коментари

горе