"Аз съм българка!"



Радослав Първанов е професионален български фотограф и автор на този прекрасен проект. Той е роден в Габрово и именно там се заражда неговата страст към фотографията. В продължение на три години активно участва в културният живот на родния си град Габрово, като присъства и отразява повече от 500 събития за този период.

През 2013 завършва Фотография в Германия като придобива квалификацията на професионален фотограф.

Свързахме се с Радослав, за да ни разкаже как се е родила идеята за проекта и какво точно представлява.

"През 2014г. направих снимки в Стария Пловдив на момиче в носия. Две години по-късно вече работя по фотопроект. Вярвам, че проектът ми ще срещне подкрепа и ще мога да покажа на света, колко красиви са българските жени, колко пищни са нашите носии и колко история се крие в градовете и селата ни. Имам желанието да покажа места с историческо и културно значение в България под формата на този фотопроект.

Надявам се до края на тази година да завърша проекта и живот и здраве през 2017 да мога да организирам изложба, да издам албум и може би още нещо.

Правя го от любов към България, правя го от любов към традицията и родното. Финансирам и организирам всичко сам, старая се всичко да бъде максимално стройно организирано и да бъде винаги сполучливо."

„Аз съм българка!“

До момента Радослав е снимал в Пловдив, Велико Търново, Копривщица, София, Петрич, Мелник, Етъра, Перник, Жеравна, Царевец, Шипка, Смолян, Трявна, Враца, Боженци, Троян и др. Предстои му да посети и снима момичета на още места с културно и историческо значение в България. Това са Арбанаси, Златица, специално място отделя на средищата на християнството в София, Казанлък, Дряново и за финал оставя снежната приказка в Етъра.

„Аз съм българка!“ Радослав Първанов Фотография

Последните снимки, които Радослав е направил са на две майки с техните дъщери- едната на осем, а другата на 3 години. Освен красотата на младата мома с носия, той иска да покаже и майката и дъщерята, облечени в традиционно облекло, старта на живота, грижовния поглед и любовта между тях. Едно от посланията, които Радослав иска да предаде е, че жената заема много важна роля в живота и началото на човешкия живот не би било възможно без нея. "За да станат моми за женене, момичетата които съм снимал са били първо деца, затова исках да покажа началото на живота в обстановка като тази в останалите снимки.", споделя фотографа. 

„Аз съм българка!“ Радослав Първанов Фотография

Радослав разкри името на проекта за пръв път пред Jenite.bg - "Аз съм Българка!”. Идеята е то да бъде разбираемо за чужденците и да носи гордост на сънародниците ни по света и в родината.

„Аз съм българка!“ Радослав Първанов Фотография

Фотографът планира да направи съпътстващи изложби с момичетата, които е снимал съответно в Копривщица, Пловдив и Балчик. Най-вероятно през есента на 2017 Радослав ще направи голяма изложба с кадри от всички места. Желанието му е да направи също календар, албум или книга с история за местата придружена с негови снимки, но за тези продукти му трябва солидно финансиране, което за момента не му е по силите.  


Четете още:

🔴 Баща, син и дъщеря разказаха как са спасени от наши летци

🔴 Светило от ВМА разкри какви са първите симптоми на рак

🔴 Японка с над 700хил. последователи в Youtube ЛУДНА по българска БАНИЦА, ЛЮТЕНИЦА, ВАФЛИ (ВИДЕО)





Източник: jenite.bg





Коментари

горе