Тъпанът – това е ритъмът на сърцето



Неговият житейски и творчески път започва на 14.10.1953 година в град Петрич. Той е типичният пример за това, че който пее (или свири), зло не мисли! Става въпрос за Атанас Стоянов – от една страна човек, здраво стъпил на земята, а от друга, творец, чиято душа вечно се рее, изпълнена с музика и бездънно вдъхновение. Може би фактът, че е зодия Везни, му помага да балансира двете крайности.
Докато пиша тези редове, гледам видео от концерт на Слави Трифонов, и по-точно песента „Сватба”, в която свири Атанас Стоянов. През цялото време лицето му е обляно в блажена усмивка, а ръцете му сякаш галят тъпана. Палките са досущ като вълшебни пръчици, които измъкват неземни звуци от инструмента му.
Не, че не е печелил награди (като например за „Най-стилно изпълнение”), но за него най-важната награда е обичта на публиката, а всичко останало е само излишно вдигане на шум. Не, че не е стъпвал на доста сцени по цял свят като например в Австрия, Испания, Франция, Русия (където свири отново преди броени дни), Израел и много, много други, ала винаги е скромно затворен в себе си и е подчертано вглъбена личност. Негови изпълнения звучат в Българското национално радио и телевизия. Работил е с големи имена от вселената на българската народна музика, сред които Янка Рупкина, Никола Ганчев, Румен Сираков, Надка Караджова и квартет Славей, Костадин Гугов и др. Работил е и с Ваня Костова, Стенли и др.,  участвал е и в спектакли на Нешка Робева, Слави Трифонов, Лили Игнатова и мн, мн. други.
Беше ми трудно да го убедя за това интервю, но искреното ми желание да разкрия неговата душа съвсем внимателно и ненатрапчиво, го склони да ми отговори поне на някои въпроси. Винаги изрично ми повтаря, че един тъпанджия не се води музикант, а е „приятел на музикантите”. И на шега перифразира баналното „Музикант къща не храни!” в „Музикант къща храни, но вкъщи се не храни!”. Ето какво си поговорихме с него за музиката и за любовта:

Как реши да започнеш да се занимаваш с музика и кое те провокира?
Наско (с трепет): Първият ми съзнателен спомен на тема музика и тъпан е: седнал на земята, а в краката ми стар гюм за мляко, обърнат с дъното към мен. Удрям по дъното на гюма с палка и пея една стара песен. На 4-5 годишна възраст едва ли съм се замислял какво ме е провокирало. И не мисля, че е нужно да има провокация! Господ дава на едни жезъл, на други – тога, на трети – перо, а на мен ми даде тъпан и аз съм му много благодарен. (Усмихва се)

Какво би искал да постигнеш чрез музиката? Коя е най-голямата ти мечта, която копнееш музиката да изпълни?
Наско: Единственото ми желание и цел е хората, които я слушат, да я запеят или заиграят. Много ми е приятно, когато това се случи. Мечтата ми (а тя се е сбъдвала) е огромен площад от играещи/ танцуващи хора!

Разкажи за музиката в любовта и любовта в музиката. Къде започва едното и свършва другото според теб?
Наско: Това е много хубав въпрос. Мисля, че любовта и музиката или музиката и любовта не могат едно без друго. Двете заедно жадно се изпиват и се самозареждат. Без начало и без край! Жалко, че напоследък хората започнаха да слушат с очи и музиката стана жертва на нагона.

В кой стил се чувстваш най-много като в „свои води” и кой стил най-истински те олицетворява?
Наско (твърдо и убедено): Българската народна музика, нашият фолклор!

Обичта към родината ли те подтикна да правиш такава музика, към българското? Патриот ли си?
Наско: Да, патриот съм, защото обичам нашата музика и песните ни!

Как виждаш света отвъд музиката или ти си способен „да чуеш” нотите винаги и навсякъде?
Наско: Извън музиката и аз съм като всички останали, погълнат от ежедневието. (Тук пък аз се сетих как съм го виждала да барабани с ръце по масата, когато в душата му се заражда ритъм, напиращ да излезе навън....)

Какви бъдещи проекти подготвяш? Какво да очакваме в близко бъдеще от теб?
Наско: Другият месец ще участвам на концерт в Охрид, а през август ще „бия тъпана“ в Германия.

Благодаря ти за това интервю и остани все така отдаден на изкуството, с което се занимаваш!
Наско: Благодаря!

Сайт, посветен на изкуството и кариерата на Атанас Стоянов: http://bgfolktapan.eu/index.html

Деспина Клер
В.”България СЕГА”


Четете още:

🔴 След 7 г. битка незрящата Мария се радва на син

🔴 Сребро за България от Лондон!

🔴 Внучката на Христо Стоичков носи неговата фамилия





Източник: България сега





Коментари

горе