Най-богатият българин в САЩ: Никой не е умрял от работа (ВИДЕО)



Наричат го Добрия диктатор, определен е за "най-мразения шеф в Германия",  емигрант и щастлив съпруг. Името му е Фил Филипов и дели времето си между Америка и останалия свят. Вероятно е най-богатият българин от тази страна на Океана. А преди седмица отпразнува 70-ия си юбилей с над 150 приятели в легендарния хотел "Белажио" в Лас Вегас.

Фил Филипов е едва на 17 г., когато бяга от България през 60-те години на миналия век. Но не казва, че е заради комунизма. "Ние бяхме на по 17 години, никой не е бил политически. Аз избягах, защото на Запад имаше и коли, и жени, и други работи, които не ни позволяваха в този режим", откровен е той.

Минава през лагер в Гърция и после отива в Чикаго, където среща Шефкет Чападжиев - един от най-успешните български имигранти в Америка. "Той дойде с 3 други момчета. И още като се запознахме, той беше на 17-18 години - много млад, си дадох сметка, че това момче рано или късно ще бъде нещо със сигурност", казва Чапата, който беше сред гостите на Фил в "Белажио".

Чападжиев се оказва прав.

През 1966 година Фил започва като метач във фирмата за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига, а през 1979 година е пратен в офиса на компанията в Париж.

През 1993 година фирмата е купена от Terex Cranes и става една от най-големите в Европа за производство на кранове и подемна техника.

А Фил Филипов вече е президент на  компанията.

10 години по-късно напуска и започва собствен бизнес - купува компании в тежко състояние и ги оздравява с брутална дисциплина.

Често го наричат Добрия диктатор. "Такъв съм - без колебание отсича Фил. - И съм много добър в лошо време. Знам как да организирам предприятия. Над 30-40 предприятия съм вдигнал на крака. Последното в Германия "Атлас" преди 6-7 години губеше по 2 и половина милиона на месец, а сега печелим."

Фил Филипов им заводи в Германия, Китай, Мексико, Франция и България.

Българинът често влиза в сблъсъци със синдикатите - включително и тези в Германия, когато отказва да преговаря с тях като собственик на компанията за кранове "Атлас". "Аз имам алергия срещу синдикатите, категоричен е бизнесменът. - Синдикатите не плащат на работниците. Синдикатите се раждат, когато мениджърите не си вършат работата."

Като собственик на завода "Атлас" в Германия Фил отказва да преговаря със синдикатите. Така печели приза за най-мразен шеф в страната

Фил обаче казва, че големият удар в живота му не е  някоя голяма бизнес сделка... а срещата му с Вероник - неговата съпруга французойка. "Късметът му дойде, като се запозна с Вероник", казва Шефкет Чападжиев. А Фил не отрича. Според него след всеки успял мъж трябва да има жена. Той посвещава на Вероник цяла глава в книгата си "Философиите на Фил". Двамата са заедно повече от 25 години.

Попитах го кой е най-ценният урок, който един мъж трябва да научи за себе си на 70 години? Без да се колебае, Фил отговори така - "Да бъде себе си. Да не забравя откъде идва. Да няма много фукане и най-важното е да знае, че нищо не е вечно."

Въпреки че живее повече от 50 години в чужбина, казва, че никога не е успял да се почувства на мястото си. "Най-трудното дори и днес е да си чужденец. Много от младите, които са излезнали след 1989-а, разбират, че най-трудното е да си чужденец. Купиш си кола, няма на кого да се похвалиш, няма с кого да пиеш по едно за честито. Аз самолет си купувам и няма с кого. 52 години след това винаги си чужденец. Никъде не е лесно да си емигрант."

Изглежда, Фил Филипов малко преувеличава - за 70-ия му юбилей той събра най-близките си хора от цял свят на лъскаво парти в легендарния хотел "Белажио" в Лас Вегас.

Не е забравил и хорото – изненада от българските му гости

Там бяха и приятелите му от Стрелча, където минава детството на Фил. Те му връчиха почетна грамота от кмета и го изненадаха с българско хоро. "Дойдоха от 20 националности - те са приятели. Обаче имай предвид, че съм избягал от България 17-годишен. На 17 г. ти нямаш спомени от България. Аз съм израснал в България, но всичко друго съм го научил в Америка, в Запада. Така че не мога да кажа на коя държава принадлежа", казва Фил. Неговият бизнес е по целия свят, затова смята, че е много важно човек да знае къде и как да се адаптира.

И въпреки че повече от 50 години е в чужбина, говори отличен български. "Е, да, обаче майка ми ми викаше - ти не си българин. Абе, мамо, как да не съм българин. Ти не сядаш като българин... Дори и в България не ми казват, че съм българин, спомня си Фил. - Във Франция ми казват, че съм американец, когато вземам добри решения. В Германия ми казват, че съм българин, когато ядосвам синдикатите."

Въпреки успеха си в западния корпоративен свят Фил Филипов не е много познат в България. "Той наистина не е известен в България, което е тъжно, защото ние не разпознаваме ценните хора сред себе си, казва собственикът на "Дарик" радио Радосвет Радев, който беше гост на Фил в "Белажио". - Той е от малцината българи, който е стигнал до върха на корпоративната йерархия в Америка с изключително сериозни човешки и национални добродетели. Той продължава да казва: "Аз съм момчето от Стрелча, който покорих света!"

И на 70-ия му рожден ден има на практика хора от петте континента, които казват по конфуциански начин - той е нашият учител, той ни научи. Той направи нашите компании по-ефективни.

И въпреки че политиката и икономиката вървят ръка за ръка, предприемачът Фил Филипов казва, че следи политиката, но никога не е гласувал.

Единственият проблем в света днес са политиците

категоричен е Фил. - 70-годишен съм, но никога не съм гласувал. Никога. И няма да гласувам. И знаеш ли защо? Тия всички са мошенници. Обещават ти и като хванат кокала и пускат. Не правят обещаното.

Аз ще гласувам само когато направят електронно гласуване, обаче да имам версия, когато, ако кажеш нещо и не го изпълниш, като във футбула да има жълт картон и да те изхвърлят навън."

Фил смята, че на България са нужни 50 депутати, а не 240, както са сега.

За 70-ия си рожден ден Фил Филипов си подари две неща - пропътува с мотор легендарния Route 66 в Америка и си купи самолет, но го е избирал да отговаря на определено условие. "Трябваше да купя самолет, който да има четири места най-малко, да може да се изправим и да играем белот", казва с усмивка Фил. Но явно картите не са най-силната му страна. "Той иначе е много добър във всичко, но има нужда да учи още на карти. Станахме партньори, който не ни хвана, не ни би", шегува се Чападжиев. Те често играят карти в Маями и със Стоичков. "На аз му пускам, защото знаеш ли как псува той, ако не му пуснеш - уплаших се", през смях казва Фил.

Напоследък отделя все повече време за карти с приятели, но продължава да работи между 10 и 12 часа на ден. "Нямам намерение да спирам. Работя и както пиша в книгата - никой не е умрял от много работа."


Четете още:

🔴 Съдят Чавдар Николов за дискриминация заради карикатура за ромските стипендии

🔴 Кунева се отказа от ромските стипендии (обзор)

🔴 Берачи на шипки печелят по 120 лева на ден





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе