Минерална вода "Михалково" - единствената българска естествено газирана вода



Компания "Михалково" е един от най-старите производители на бутилирана минерална вода в България. Минерална вода "Михалково" извира от сърцето на Родопите. Изворът е открит през 1936 г. като планински ручей, отличаващ се по вкус и мирис от обикновената вода. В края на 30-те години на миналия век местните хора решават да превърнат водата в свой основен поминък. Добиването и бутилирането на естествено газирана вода в село Михалково, община Смолян, започва още през далечната 1956г. - в дъсчена барака се напълва ръчно първата бутилка с михалковска вода, която става експонат на Пловдивския панаир.
Само три са минералните извори в света, чиято вода се доближава по състав, вкус и качества до тази в Михалково: Виши във Франция, Боржоми в Грузия и Фахинген в Германия.
Михалковската естествено газирана вода се характеризира като високо минерализирана, хипотермална, въглекисела, хидрокарбонатна, калциево-натриева и силициева вода, съдържаща флуорид и въглероден диоксид. Тя е изключително благоприятна при лечение на хронични заболявания - бъбречни, сърдечно-съдови, обмяна на веществата, диабет, заболявания на опорно-двигателния апарат, хронични интоксикации. Възстановява солевия баланс в организма при активно спортуване и е незаменима в кулинарията.
Един от елементите  и дългосрочен приоритет в управлението на компанията за бутилиране на газирана вода и изворна вода Михалково АД е изграден върху разбирането, че икономическият растеж се осигурява чрез разумно използване на природните ресурси по начин, който позволява те да се възпроизвеждат и запазят за идните поколения.
Тази година компанията инвестира в нова линия за бутилиране на вода, като част от средствата са спечелени в края на 2015 г. по оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" на ЕС. С тази инвестиция дружеството ще удвои производствените си възможности, ще намали влаганите суровини в производството, както и енергийните разходи и ще отговори на нарастващото търсене на продуктите на Михалково.


Четете още:

🔴 Следовател заряза делата и стана масажист

🔴 Цяла България помага на Вики

🔴 Доц. Семов: Големият проблем в образованието е подмяната на българската идентичност





Източник: Стандарт





Коментари

горе