На Андреевден вход свободен за посетителите в ЕМО "Етър"



В ЕМО „Етър" ще бъде отбелязан Андреевден, входът в музея е безплатен. В 10:30 – 11:00 и в 13:30-14:00 часа на посетителите ще бъде раздавана царевица, за да бъде спазена обредната традиция. Празникът на Свети апостол Андрей се празнува на 30 ноември. Той е първия Христов апостол, брат е на апостол Петър (Симеон).

В народните представи празникът е момента на прелом във времето. Денят започва да наедрява, колкото едно царевично или просено зърно. В нощта срещу Андреевден всяка стопанка сварява царевица, грах, боб или друга култура, която наедрява, за да набъбва всичко, което се сее. На този ден всеки трябва да хапне от варивото, за да е здрав през годината, да му е пълен животът и къщата, да му върви на добре. На трапезата се слага прясно приготвена питка с тестен кръст по средата.

Денят празнуват и невестите, които не са се отродили още - да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца. Апостол Андрей се смята и за господар на мечките, а Андреевден е наричан още Мечинден. За мечката се хвърля нагоре през комина варено жито, царевица, просо или боб с думите: „На ти, бабо Мечо, варен кукуруз, да не ядеш суровия". С тези думи българинът се надява да умилостиви животното, да дойдат късметът и плодородието, да предизвика доброто.


Четете още:

🔴 Проф. Иво Христов: От бежанския поток у нас се хранят много хора

🔴 Най-богатият българин в САЩ: "Над 30-40 предприятия съм вдигнал на крака!" Вижте кое е "Момчето от Стрелча, което покори света!" (ВИДЕО

🔴 Гавра! 40 лв. за Коледа? Пенсионерът живее 365 дни в годината  





Източник: Дарик





Коментари

горе