За ден бездомна майка получи работа и си върна децата



Само за ден социалните служби промениха решението си и ще върнат децата на бездомна жена от Сливен. В сряда Би Ти Ви показа историята на жената, която живее в склад без ток и вода и затова трите й деца са дадени в приемни семейства. Вчера от "Закрила на детето" в Сливен обявиха, че ще върнат децата, след като много хора са предложили да помогнат на майката.

Даниела Колева няма работа, бащата на трите й деца е починал, а неговите роднини я прогонили от дома им. Тя живее в склад без ток и вода, само с печка на дърва. Социалните са пратили децата в приемни семейства, тъй като преценили, че Даниела не им осигурява нужните условия за живот. Освен това жената сама е подписала декларация, че не може да се грижи за тях.

Историята предизвика недоволство срещу агенция "Закрила на детето", която вместо да помогне на жената й взема децата. Освен това много хора са изявили желание да помогнат на Даниела. "Надяваме се, че скоро тя ще има жилище с предплатен за месеци напред наем, има много предложения за работа, открила си е банкова сметка. Много българи от страната и от чужбина звънят с желание да й помогнат. И ние ще започнем да работим по реинтеграция, т.е. връщане на децата в семейството", обяви вчера пред "Медиапул" Снежана Кръстева, началник отдел "Закрила на детето" в Сливен.

Общината също е решила да помогне и децата ще бъдат настанени в ясла и градина. Самата Даниела ще бъде насочена към социална услуга за повишаване на родителския капацитет, социалните служители ще оценят как се адаптира към работата, с какво жилище ще разполага.

Социалният работник обясни, че децата не са отнети просто така - от 2014 г. досега социалните са приложили поредица други мерки, както е по закон. "Най-напред започнахме с мерки за закрила в семейна среда, когато Даниела още живееше с бащата на децата. Те не са припознати. След неговата смърт Даниела беше настанена в звено "Майка и бебе" - социална услуга на пълна държавна издръжка, където за период от шест месеца или по-дълго могат да пребивават майки с деца", разказа Кръстева. "Даниела издържа само два месеца в "Майка и бебе" и напусна, но през това време тя получи подкрепа от своята майка. Живееха заедно известно време, докато влязоха в конфликт помежду си. После пак се сдобриха, но Даниела вече не живееше при майка си и на един по-следващ етап пристъпихме към мярката настаняване в семейство на роднини. Майката на Даниела реши да й помага, на следващ етап те отново се скараха и майката отказа да се грижи за децата. Тогава Даниела сама дойде в отдела и каза, че на този етап не може да се грижи за децата и подписа декларациите те да бъдат настанени в приемни семейства", обясни Кръстева.

"Не мога да кажа, че това едва ли не е някаква наказателна мярка. Това е временен престой в приемна грижа, за да се даде възможност на майката да се подготви за връщането на децата при нея", коментира Кръстева. "В нейния случай никога и при никакъв повод не е говорено за осиновяване. Когато една майка поддържа контакт с децата си, бедността и временните й затруднения не са мотив за това тя да бъде лишена от родителски права или децата да бъдат вписани в регистрите по осиновяване", каза тя.

Кръстева смята, че социалните работници нямат много възможности да окажат такава подкрепа, каквато сега Даниела ще получи след медийното внимание към нейния случай. "За голямо съжаление ние сами като отдел нямаме физическа възможност да решим проблемите на всички деца и семейства в риск. За нас в такива случаи водещ е интересът на детето. Сливен е един изключително тежък регион - с голяма ромска общност, голяма безработица, много деца в риск и в момента работим по 1200 случая. Можем да запознаем община Сливен с нуждаещите се от общинско жилище, но списъкът с чакащи е голям", каза Кръстева.

УСЛОВИЯ

"Не луксозните условия на живот и не високите доходи са само критериите за добро родителстване. В ромския квартал "Надежда" и в няколко прилежащи села имаме ромско население с нисък стандарт на живот, но когато жилището макар и бедно е чисто, когато за децата има осигурена топла храна и виждаме сплотено семейство, в което всички помагат на майката, това за нас не е основание за извеждане на деца от семейството. Извеждането на деца от семейство е наистина крайна мярка, ако родителят наистина сам декларира, че не може да се грижи за децата си", коментира Снежана Кръстева.

Мария Трифонова


Четете още:

🔴 Напук на референдума партиите запазиха големите си субсидии

🔴 Оризова вода и сок от моркови успокояват гастрита

🔴 Колкото и да си завирате главите в пясъка, задниците ви винаги са на открито!





Източник: СЕГА





Коментари

горе