Плевнелиев: Третият мандат ще е за реформаторите



"С голяма степен на вероятност ще дам третия мандат за съставяне на ново правителство на Реформаторския блок", обяви президентът Росен Плевнелиев пред БНТ.
"Моето лично убеждение, че има какво още да се свърши в 43-ото Народно събрание", добави той.
"Не мога да поставя на карта европейското бъдеще на България. Избрах България да върви на Запад", каза още той.

"Конституцията е здравата основа върху която ще стъпя в създалата се ситуация. Ще минем и през тази тежка криза", каза държавният глава. „Дадох всичко от себе си, защото вярвам, че бързите избори сега не са най-доброто за България. Длъжен съм да заявя, че политическа криза има. Затова нека се мобилизираме така, че тя да не прерастне в парламентарна. Шансът да се излъчи правителство в рамките на това НС изглежда все по-малък, но го има. Има още много смислена работа за свършване“, посочи президентът. „В момента сме в конституционна процедура. Не съм този държавен глава, който ще си стои спокойно в ситуация на парламентарна криза. Аз съм себе си и ще изпълня ангажиментите си и ще нося своята отговорност.

Имам добър диалог с новоизбрания президент. Предложих му служебното правителство да е на споделената отговорност. Той предпочита варианта при който аз ще си нося отговорността до 22 януари. Той е избран, но все още не е встъпил в длъжност. Намираме се в една специфична ситуация, предстояща политическа и парламентарна криза, в една изключително непредсказуема външнополитическа среда. Аз спя спокойно, защото дадох всичко от себе си. Вярвам, че потенциалът на 43-то НС не е изчерпан. Няма да е лесно, но ще си нося кръста. Все още има много патриоти", вярва Плевнелиев“. Той изрази опасение, че следващото НС ще работи в безпрецедентна обстановка.

„Логичният избор за мен би бил да дам третия мандат на РБ. Те се приближават най-много до идеите, които изповядвам. Искам да видя сериозни усилия и качествен диалог. Аз се притеснявам, че ние можем да си спретнем една перфектна буря типично по български. Вижте какво става извън България - президентът на Турция всеки ден посочва, че търпението му се изчерпва, хиляди нови бежанци тръгнаха от Сирия, Ирак и Афганистан в последните дни. Днес светът е едно неспокойно място. Има рекордно много кризи в него. Всяка държава е потенциална мишена на тероризма. В същото време Русия има все по-големи амбиции. Пътят на България е на Запад, не на Изток - среден път няма. Аз избрах България да върви на Запад и да има едно европейско развитие. ЕС изглежда много слаб, нито една криза не е решена. Затова България трябва да стои стабилно в региона“, заяви президентът.

Плевнелиев добави: „Не съм спокоен, когато виждам хора с факли да се разхождат по "Лъвов мост", знаем какво се случи в Харманли. Вярвам, че когато е трудно и тежко трябва да имаме всички инструменти на наша страна, затова се притеснявам, че имаме едно НС, което си отива“.

Плевнелиев каза още, че вижда президентът Путин да седи в изолация на всички световни форуми, на които присъства заради ситуацията в Крим.

„Изборът на Тръмп е вътрешен проблем на САЩ. Това бе антисистемен вот. Той се наблюдава в цял свят“. „Изборът на България е изборът на Левски, на Ботев, на революционерите, на будителите, идеите вградени в Третата българска държава. Всичко друго би било национално предателство. Демокрация, върховенство на закона, права и свободи на гражданите, мир и равенство в Европа“, каза президента Плевнелиев. „Държа да бъда полезният президент“, подчерта той.


Четете още:

🔴 Тайната на дълголетието се крие в редовната консумация на алкохол, твърди жена на 105 години

🔴 Пухкава масленица със сирене

🔴 ЗАДУШЕНО СВИНСКО ВЪВ ВИНО С ЧЕСЪН, МОРКОВИ И ЛУК





Източник: КРОСС





Коментари

горе