Двама наши са пети в света на джетски



Единствените български джет пилоти - Кристиян Киров и 14-годишната надежда Алекс Петров, се представиха блестящо на Световното първенство по джетски в Тайланд. Киров подобри класирането си от миналата година и завърши на пето място, а Алекс направи впечатляващ международен дебют при децата и също извоюва петата позиция.
Първият ден на световното бе повече от успешен за Кристиян Киров. В Мото 1 бургазлията направи страхотно състезание и се нареди втори. Той изостана малко на старта, но успя да изпревари няколко джета, за да завърши на втора позиция. Същия ден Киров доказа, че е най-добрият пилот в своята категория и в Мото 2 отвя конкурентите си и спечели първото място безапелационно. В края на деня обаче Киров имаше сериозни притеснения за двигателя на своята машина и всички механици в щаба му се молеха единствено джетът да издържи, за да може България да има своя първи световен шампион в този спорт.
През втория състезателен ден, в който бяха финалните два старта, Киров започна прекрасно и в Мото 3 стартира отново безпогрешно и поведе колоната. И точно когато многобройната българска агитка усещаше вкуса на шампионската титла, се случи най-неприятното. Двигателят на българина не издържа и получи сериозна повреда, с което работата на джета стана невъзможна. След драматичната ситуация българският отбор взе решение той да участва на последното Мото 4 с резервен джет. В този последен старт 33-годишният Киров не успя да покаже най-доброто от себе си и завърши 8-и и така се нареди 5-и в крайното класиране.
„Знаехме, че имаме огромни шансове за световна титла. С тази нагласа дойдохме тук. Разбира се, това е моторен спорт и машината, с която се състезаваш, е най-важна. За жалост моята не успя да издържи до края и това, което всички искахме най-силно, а именно световната титла да дойде в България, не се случи. Все пак ще направим нужните анализи и се надявам догодина да се представим по-добре. Изпращам успешна състезателна година и дано повече спонсори да ни подадат ръка, защото джетски спортът е един от успешните спортове за България в международен план“, заяви Киров, 4-кратен шампион на България, европейски вицешампион и сребърен медалист на Световните финали в САЩ през 2016 г.
14-годишният Александър Петров пък направи много добри карания и в четирите манша. Единствената причина да не грабне медал бяха по-скромните възможности на машината му в сравнение с показателите на останалите джетове в неговия клас. Все пак Алекс е повече от доволен от дебюта си на международната сцена, като представителите на KING’S CUP предвиждат бляскаво бъдеще на малкия в този спорт.
Състезанието за Купата на краля в Тайланд се провежда от 1996 г. първоначално като регионално първенство на Тайланд, Сингапур и Малайзия, но през 2008 г. получава статут на Световна купа и оттогава ежегодно приема състезатели от повече от 45 страни по света, сред които и България.
 


Четете още:

🔴 Тракия е мястото, където са реализирани едни от най-мащабните монетосечения в древния свят

🔴 По стъпките на Мирликийския Чудотворец

🔴 В духа на славното българско минало





Източник: Дума





Коментари

горе