7 неща, за които дори и не сте предполагали, че можете да използвате меда



Освен сладък, медът е и доста полезен за кожата, тялото и правилното функциониране на голяма част от органите, пише pik.bg.

1. За сияйна и здрава кожа 
 Медът е перфектен за тази цел. Той притежава антибактериални свойства и това го превръща в отлично средство както за красотата, така и за първа помощ.

Освен че изчиства кожата, медът има и себум регулиращо действие, ускорява зарастването на рани и изгаряния, облекчава натъртвания.

Ако например сте били изложени през деня на вятър или силен студ, което е довело до изсушаване, нацепване или раздразнение на кожата, направете у дома нещо много просто и лесно.

Разбъркайте в купа няколко супени лъжици мед с 1-2 супени лъжици кисело мляко.

Тази подхранваща маска овлажнява и успокоява кожата.

Масажирането на тялото със захаросан мед пък спомага за отстраняване на мъртвите клетки и е естествен пилинг, който оставя кожата свежа, мека и копринено нежна, пише сп. „Здравен журнал“. Може да го правите веднъж в седмицата по време на къпане, а количеството мед, от което се нуждаете, е съвсем малко.

И това е интересно - Пийте медена вода сутрин - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

 2. Срещу цистит 

Според различни медицински изследвания, медът е ефикасно средство срещу това неприятно възпалително заболяване. Той въздейства на мастоцитите, които се намират в областта на таза, има успокояващо и спазмолитично действие, а и помага срещу глисти.

В комбинация с отвара от червени боровинки се препоръчва като противовъзпалително средство при оплаквания, свързани с пикочно-половата система.

3. При възпалени венци и гърло 

Медът помага при възпалени венци и гърло

Комбинацията от мед и оцет е тайното оръжие при оплаквания и възпаления на гърлото или венците. И между другото, това е рецепта, която са използвали още в древен Египет.

Разбъркайте в чаша равни количества мед, вода и оцет, след което си направете гаргара в няколко серии. На финала изплакнете устата с вода. Тази комбинация укрепва и спомага срещу инфекции в устната кухина и е отлично средство при болки в гърлото.

4. За красива коса 
 Поне веднъж в месеца, а най-добре – всяка седмица, правете една лесна разкрасяваща процедура. Разбъркайте мед и кисело мляко в количество според дължината на косата ви.

След това нанесете маската върху главата, като масажирате нежно скалпа с кръгови движения. Завийте с прозрачно домакинско фолио, а след това и с кърпа.

Останете така между 30 и 60 минути. Изплакнете косата с топла вода, към която сте добавили малко ябълков оцет. Тази маска не измива косата, но пък я укрепва и прави по-блестяща, гъвкава и здрава.

5 . От проблемния стомах до… кожата 
 Медът е полезен за стомашно-чревния тракт, а справяйки се с евентуалните проблеми в тези органи, той въздейства и на кожата. За какво по-конкретно става дума?

Учените са доказали, че задържането на отпадъчни вещества и токсини в червата дава негативен отпечатък на кожата, правейки я бледа, вяла, със сив тен, отпусната, раздразнена и податлива към инфекции.

Когато стомашно-чревният тракт функционира правилно, тези токсини се изхвърлят от организма, което веднага проличава по бляскавата и чиста кожа.

Ето как сами да си помогнете:

Разбъркайте кофичка кисело мляко с 1 супена лъжица мед . Изяжте половината сутринта за закуска, а останалото количество – следобед. Тази комбинация действа като метла и помага за изчистването на червата. 

Освен това се грижи за бактериалната флора, прави тялото по-устойчив и укрепва имунитета. Ако добавите към сместа няколко запечени бадема или ореха, но без сол, ще се погрижите и за сърцето и кръвообращението.

6. В кухнята 

Употребата на мед в кулинарията е на достолепна възраст. Ползата е безспорна. Ако например заместите захарта в някои рецепти за сладкиши с мед, то ще получите също толкова вкусен и засищащ продукт, но за сметка на това по- здравословен. А е и полезно за силуета.

7. Облекчава кашлицата 
 Комбинацията от топло мляко с мед е класическо решение. Но бихте могли да разнообразите и с други домашни рецепти, които ще ви помогнат да дишате още по-леко.

Медът от липа например е полезен при бронхит, а така също срещу мигрена или по-слабо изразено главоболие. Освен това вечер помага срещу безсъние, а през деня успокоява и облекчава, което го прави незаменим при стрес и нервно напрежение.

Боровият мед се препоръчва при трахеит и лош дъх в устата, а медът от детелина има силно отхранващо действие.


Четете още:

🔴 Призванието да бъдем горди българи

🔴 Разходка из магичните кътчета на родината ни

🔴 От любов към професията - учителката Катерина Заркова





Източник: Petel





Коментари

горе