На 6 декември се навършват 172 години от рождението на Петко Киряков Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода



На 6 декември се навършват 172 години от рождението на Петко Киряков Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода

15349566_1587199394627433_7643435157985386859_n

Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османска Турция.

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. В родното му село при даскал Лефтер, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. Майка му се казва Груда от съседното на Доганхисар село Тахтаджик, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Бил много висок, с едър кокал, силно пъргав, но разсъдлив и с кротък нрав. Често пеел родопската песен за Делю войвода и обичал да играе хора. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо и той убива единия и на 6 май (Гергьовден) 1861 година оставя семейството и излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчи и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. На 16 юни 1861 година, при село Бахшибей разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си кърагалар, като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. Османците са така респектирани от въоръжените българи, че дълго време не смеят да излизат от Бахшибей. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.

На 6 януари 1863 година една потеря от 130 души заптии и башибозуци открива и загражда станалите вече 9-тимата хайдути край селото Исьорен в Еноската кааза. Двама се убити, а Войводата (Голям Петко), Петко Радев (Малък Петко), Комньо Стоянов от Дугалхисар и Стоян Атанасов от Исьорен са ранени пленени от турците и хвърлени в затвора в Гелибол. Организират бягство, но са заловени и преместени в Солун в затвора „Камлъкуле“ (Кървава кула) известна днес като Бялата кула. След като устояват на инквизициите и отричат всичко, турците решават да ги прехвърлят в Драма. По пътя хайдутите напиват заптиите и успяват да се освободят, но скоро при една турска засада всички, освен войводата са пленени.

ФИЛМ: Капитан Петко войвода (1981):

„Капитан Петко войвода“ е български сериен телевизионен филм, биографична историческа драма, реализиран през 1981 година. Режисьор на продукцията е Неделчо Чернев, по сценарий на Николай Хайтов. Оператор е Димо Коларов. Музиката във филма е композирана от Атанас Бояджиев и Петър Ступел.
Васил Михайлов — Петко Киряков / Пламен Дончев — Малък Петко / Петър Чернев — Спас Турчев / Стоян Гъдев – Стоил / Продан Нончев – Вангелчо / Наум Шопов / Васил Банов / Бистра Марчева / Никола Чипрянов / Дичо Дичев / Мариана Димитрова / Бистра Тупарова / Стефан Илиев / Джоко Росич / Димитър Йорданов / Юрий Яковлев / Иван Гайдарджиев / Иван Джамбазов / Георги Русев


Четете още:

🔴 Момичета, това ли избрахте?

🔴 Циклон ще докара обилни снеговалежи

🔴 Гери-Никол: Яката дупара – кой ще я бара?





Източник: bultimes





Коментари

горе