Как се пише? - онлайн правописен речник на българския език



Павлина Върбанова е доктор по български език, езиков редактор и коректор, вече и един от авторите на учебници по български език. Сайтът ѝ „Как се пише?“ дава отговори на често срещани правописни грешки.

Какви са най-честите правописни грешки и защо се правят? Грешките са най-разнообразни и е трудно да се каже кои са най-честите при липсата на статистика. Сред дежурните отговори е: употребата на пълния и краткия член. Аз бих казала, че вероятно също толкова често се допускат грешки при употреба на бройната форма и на формата за множествено число (10 телевизора, но 10 лекари).

Грешки се допускат както поради непознаване на правилата, така и поради небрежност и нежелание да се познават и прилагат.

Но има и две други съществени причини, които са свързани със самите правила. Едната е, че правописът ни не е променян през последните 70 години и част от постановките не са адекватни на съвременния говорим българския език. В него все по-рядко се употребява, да речем, кого, някого, никого, но в книжовния език това е задължително. Другата причина е свързана с прекалената сложност на част от правилата, например за слято, полуслято и разделно писане.

Липсва статистика за
най-честите правописни грешки
Павлина Върбанова доктор по български език

В книгата Ви „Как се пише?“ има насоки за комуникацията във Facebook. Споделете с читателите на „Списание Амбиция“ основните Ви препоръки? Пишете кратко и стегнато. Опитвайте се да синтезирате това, което имате да кажете на другите, защото днес никой няма време да чете дълги словоизлияния. Изреченията ви трябва да имат проста и ясна структура, за да стига съдържанието им бързо до съзнанието на читателите.

Придържайте се към правилата за правопис и пунктуация. Грешките се забелязват от добре образованите и дразнят, отклоняват вниманието от съдържанието; нещо повече – говорят за нивото на вашата образованост.

Преди да публикувате текста си, прочетете го. Вероятно и сами ще забележите грешки, поне тези, които сте допуснали от бързане.

Често срещам споделени статии от различни сайтове без какъвто и да било коментар. Добре е да напишем поне две-три думи, за да разберат нашите приятели защо споделяме точно това, какво биха намерили те в този материал.

Уебсайтът Ви „Как се пише?“ е много добро помагало в ежедневието. Какви още интернет проекти, свързани с българския език, са нужни? Първо се сещам за онлайн вариант на Официалния правописен речник. Вече сме 2017 г., а той си остава само на хартия.

Изобщо са нужни проекти, разработени и поддържани от професионалисти, а не само от любители. Добър пример е академичният тълковен Речник на българския език, който вече е достъпен в интернет.

В последните десетилетия много чужди думи навлязоха в българския език и аз поне изпитвам остра необходимост от сайт, който непрекъснато се попълва с тях, съответно и със значенията им. А защо в него да не се предвиди и възможност да се търсят български съответствия?

Какво бихте препоръчали на хората, които не са сигурни в своите знания по правопис? Да търсят надеждни справочници. Да не се доверяват стопроцентово на онлайн речниците по български език, защото, с много малки изключения, не е ясно кой стои зад тях и каква база данни ползват.

Добре е да си служат с автоматична коригираща програма, макар че и тя не е панацея, разбира се. Но поне ще сигнализира за доста правописни и технически грешки.

Научи повече за „Как се пише?“ във Facebook


Четете още:

🔴 Колеги на Влади Въргала разкриха истината за него в писмо! (няма да повярвате)

🔴 Само знаем да искаме

🔴 Да хвърлим поглед в бъдещето с пръстен





Източник: ambicia





Коментари

горе