Недялко избра да се завърне в бащината къща на село



Недялко НеделчевВ днешно време на всеки млад българин поради една или друга причина му минават през ум мисли да излезе извън България с желанието да получи повече от живота. Ще ви запозная с един българин, на 31 години, който неведнъж е имал възможността да се реализира в чужбина. Въпреки това той се завръща на родна земя, за да предава народните традиции на малки и големи – безплатно, избирайки селото пред града… Представям ви Недялко Неделчев от едно българско село в Дунавската равнина – с. Топчии, Разградска област.

Здравей, Ники! Благодаря ти искрено, че се съгласи да си мой събеседник този месец пред „Списание Амбиция”! Разкажи ми с какви дейности се занимаваш в село Топчии? В селото се занимавам с народни танци към читалищната дейност, групата се казва „Топчийски искри”, с ръководител Милена Дончева. Още се занимавам и с пеене в Разградска група с наименование „Фолк изненада”, с ръководител Пламен Панев.

Предава безплатно народните
традиции на малки и големи

Какво или кой „те запали” по народните танци и народното пеене и от колко време се занимаваш с това? От малък ме „запалилиха” моята баба и дядо, и с времето моите преподаватели, на които съм много благодарен, са развивали таланта ми! С народни танци се занимавам някъде от около 4 години, а с народно пеене от около 25 години.

Знам, че имаше предложение от певческия хор в гр. Разград, но ти го отказа. Каква беше причината? И там не е ли по- голяма вероятността някой да те забележи, за да се развиваш в бъдеще? В този хор съм пял като ученик и съм се доказал там вече. А предложението е все още валидно. Засега съм го отказвал, защото не мога да намеря свободно време, а и тези дейности ги правя за собствено удоволствие, а не с комерсиална цел.

В България ме връщат родолюбието, традициите и начина, по който ги съхраняваме.

Защо реши да избереш България пред чужбина? Какво повече ти дава родината ни пред останалите държави, в които си бил? В интерес на истината България не може да ми даде нищо повече от другите страни, в които съм бил. Но тук ме връщат: родолюбието, традициите и начина, по който ги съхраняваме.

Какво е нужно за един танцов и певчески състав, за да бъде той функциониращ в днешно време? Желанието и мотивацията на хората в него да го развиват, въпреки всичко останало.

Имате участия в различни краища на България, коя е най-специалната за теб награда? Аплодисментите и усмивките на публиката. Те ме зареждат с много положителна енергия. Чувството е неописуемо. Всеки път, след всяко едно участие на сцената се чувствам горд, че съм българин!

певческия хор в гр. Разград

Винаги си усмихнат, дори в момента. Какво те зарежда толкова много, за да запазваш всеки ден усмивката на лицето си? Вярата в това, че мога да постигна всичко, за което мечтая. Боря се и успявам в творчески и личен план. ☺

Има ли нещо, което би искал лично да направиш, за да допринесеш за запазване традициите на България? Бих искал да кажа на всички, които се чувстват българи: Не се срамувайте от историята на дедите си и нека възродим традициите, които ни правят такъв уникален народ!

И за финал, каква е твоята амбиция? Аз бих искал да популяризирам нашата култура и творчество така, че те да станат лесно разпознаваеми по цял свят, и продължавам да работя в тази насока. 

Научи повече за Недялко Неделчев във Facebook


Четете още:

🔴 Иван Иванов-секссимволът на българското кино и любопитни подробности за него

🔴 Българска шевица

🔴 Как се пише? - онлайн правописен речник на българския език





Източник: ambicia





Коментари

горе