Как да направим така, че обувките да не пропускат




Може ли да направим така, че обувките ни да не пропускат вода? На пазара съществуват продукти, с които можете да ги направите да не пропускат вода, но има и алтернативни начини да се справите сами с подръчни средства.

На първо място трябва да обърнем внимание на материята, от която са направени обувките.
Ако обувките са от тъкана материя, велур, змийска кожа, е добре да ги направим водоустойчиви преди първото им обуване. Това са материи, които биха се повредили при досег с вода. Материали като мека и тънка естествена или еко кожа също е добре да бъдат предпазени със защитен филм, без това да е задължително. Обувки от лачена кожа, с бляскави допълнения като камъни и пайети, както и такива, които са с мъх и пухкави задължително не бива да се третират, за да не се увреди финишът. Имайте предвид, че неправилна употреба на такъв продукт може да увреди структурата на материала, да промени цвета му. Затова е добре предварително да го пробвате на малък участък.

Най-общо казано, кремове, масла, пчелен восък (които можете да втриете в обувки с чиста, суха, мека и бяла кърпа) са чудесни за кондициониране и хидроизолация на мека кожа, а спреят е добър за коприни, велур, кожа от риба или змийска кожа.
Уверете се, че обувките са чисти. Ако те са нови, просто да вземе чиста кърпа и избършете обувките отгоре, като се уверите, че няма частици мръсотия или прах върху повърхността на обувките. Ако те са стари меки кожени обувки, които преди това сте третирали вече, не забравяйте да почистите старателно предния слой, за да се предотврати натрупването. В този случай, уверете се, че обувките са напълно сухи, преди прилагане на новия водозащитен филм.
А ето един начин да направите водонепроускливи дори обикновените си платненки.
Вземете една обикновена бяла свещ или парче пчелен восък.
Натъркайте старателно по цялата повърхност. Не забравяйте да обърнете внимание на шевовете и местата около връзки, закопчалки, ципове.
Цветът на натъркания плат ще се промени, но не се притеснявайте за това.
Включете сешоара и за около 5 минути разтопете натъркания восък, той ще стане прозрачен и ще образува фин защитен филм. Водата вече няма да може да прониква в любимите Ви платнени обувки.
източник: delo.bg


Четете още:

🔴 Пиенето с приятели е полезно

🔴 Стоянка Мутафова се завърна на театралната сцена

🔴 Спомен за Емил и една разтърсваща негова песен!





Източник: Актуално





Коментари

горе