Коя граница на кръвното налягане е по-важна-Горната, или долната



Като се има предвид, че стойностите на кръвното налягане са две  горна и долна, е логично да си зададем въпроса – на коя от двете стойности да обърнем повече внимание. 

Преди време се считаше, че е по-важно да се следи най-вече долната граница, или диастоличното кръвно налягане . Днес преобладава мнението, че при хипертония е важно да се следят и двете стойности.

Някои изследвания даже сочат, че рискът от сърдечносъдови заболявания е по-голям при по-висока горна граница (систолно кръвно налягане).

Страдащите от хипертония трябва да следят с особено внимание горната граница на кръвното . При тези с по-високо систолно налягане рискът от смърт и сърдечносъдови заболявания е много по-висок не само в сравнение със здравите хора, но и в сравнение със страдащите от по-високи стойности на диастоличното кръвно налягане. Това важи най-вече за хората над 65-годишна възраст, чиито кръвоносни съдове са загубили своята еластичност и често страдат от атеросклероза. Като основни симптоми на повишена горна граница на кръвното налягане се изтъкват хормонални проблеми, усещане за умора и липса на тонус. Докато увеличените стойности на диастоличното кръвно налягане в голяма част от случаите са резултат от недобро функциониране на бъбреците.

Разликата между горна и долна граница на кръвното налягане е известна още като пулсово кръвно налягане. За нормална стойност на пулсовото кръвно налягане се възприема разликата от 40 до 60 пункта. При по-възрастните хора долната граница започва да се движи към по-ниски стойности, а горната към по-високи. Това се дължи на факта, че артериите губят част от своята еластичност и по-конкретно – аортата се втвърдява. Все пак взетите навреме мерки водят до нормализиране на пулсовото налягане, точно затова редовното измерване на кръвното е повече от важно пише retro.bg.


Четете още:

🔴 Служат ми вярно вече 5-та година! Но и аз се грижа за тях - вечер им слагам лъжичка сода, сутрин мазвам вазелин. Изглеждат още като нови!

🔴 5 СИМПТОМА, ЧЕ ТЯЛОТО НИ СТРАДА ОТ ЛИПСА НА МАГНЕЗИЙ

🔴 Тиквените семки - здравословна бомба от магнезий и цинк





Източник: За Жената





Коментари

горе