Годишните винетки вече ще са с валидност 12 месеца от датата за закупуване



Годишните винетки, даващи право на ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа, ще са с валидност 12 месеца от датата на закупуване, а не както сега до края на януари следващата година. Това приеха депутатите с одобрени на второ четене промени в Закона за пътищата. Предложението дойде от депутатите Петър Славов и Мартин Димитров и беше подкрепено от други народни представители от "Реформаторския блок" и "Патриотичния фронт" и ПФ.

Новост е и добавянето на тримесечни стикери за всички превозни средства, с изключение на камиони с обща маса над 12 т и бусове с над 8 места, към сегашните с валидност седмица, месец или година. Те ще бъдат от полза на хората, които използват автомобилите си на дълъг път само през летния период, като през останалата част от годината се движат в рамките на населеното си място.

Отпадна предложението за въвеждане на дневни винетки за коли и мотори, като такива ще продължи да има само за камиони и автобуси. Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари следващата година.

Депутатите въведоха и компенсаторна такса, която ще се плаща от водачите, които ползват пътищата без винетка. Тя ще дава право платилият да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ.

Размерът на компенсаторната такса ще се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство и е насочена основно към транзитно преминаващите през България пътни превозни средства. Таксата ще се плаща от влизащите в страната автомобили, без нужната винетки и ще се заплаща на съответния граничен пункт.

Въвеждането на таката се налага, тъй като глобените, за каране без стикери транзитно преминаващи автомобили, масово не плащат санкцията. За българските шофьори остават предвидените в закона глоба, като в зависимост от превозното средство нейният размер е между 300 и 3000 лева.


Четете още:

🔴 Общество Лъжат ни с евтин "мед", пълен с брашно и тебешир

🔴 Моят първи ден в Англия

🔴 Плодове и зеленчуци, които не знаехте че съществуват /част II/





Източник: Дневник





Коментари

горе