Перник готов за Гинес с кукерите на "Сурва"



Фестивалът в Перник е по-голям по брой на групи и участници от фестивала в Рио де Жанейро. По този показател бихме могли да се борим за място в Гинес. Това заяви в интервю за БТА кметът на Перник Вяра Церовска, която е и председател на организационния комитет на 26-тия международен фестивал на маскарадните игри.

Тази година се очакват рекорден брой участници - близо 7 000. Само от Пернишко са 43 групи с над 3 630 души. Българските групи са 102, от тях 58 са кукерски, /в т.ч. бабугери, старци, станчинари, дервиши/ и 44 сурвакарски.

В Перник ще дефилират 3 900 маскирани мъже, 1300 жени и 1263 деца. Те са представители на 33 общини от 17 области.

Обичаите си ще покажат и представители на 118 души от осем държави - Хърватия, Албания, Словения, Македония, Гърция, Сърбия, италианския остров Сардиния, както и Аруба. За първи път ще присъства майстор на маски от гр. Чавле - Хърватия.

Посетителите на "Сурва" ще се запознаят освен с кулинарни рецепти, и с богата трапеза от Граовско, и с готварски шедьоври на кулинари от Сърбия и Македония.

За гостите на фестивала ще бъдат обособени паркинги. Така те ще могат спокойно да се разхождат по тротоарите и улиците и да се наслаждават на празника, посочи Церовска.

Стойността на маскарадния фестивал е приблизително 200 000 - 250 000 лв. Половината от тях се събират от дарения.

Според кмета на Перник най-голямата реклама на фестивала са впечатленията на хората и снимките, които те изпращат.


Четете още:

🔴 Перфектeн ден под Снежанка (ВИДЕО)

🔴 Има и такива управници. Кметът на Церова кория закара с колата си пострадал съселянин в болница

🔴 Семейство преспа в храм в Мелник и им се роди детенце





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе