Караш без винетка? Компенсаторна такса (200 лева) на място!



Ако те хванат да караш без винетка – плащаш компенсаторна такса на място и продължаваш пътя си. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за пътищата.

Намерението за въвеждането на такава такса беше анонсирано от строителния министър в оставка Лиляна Павлова, като аргументът й беше, че 99% от всички водачи, хванати да шофират без валиден винетен стикер през 2016 г., са чужди граждани. Така че за да им се даде възможност да напуснат спокойното страната, се въвежда новият налог.

Компенсаторната такса дава право да се довърши пътуването в рамките на 24 часа след заплащането й.

Размерът на компенсаторната такса ще се определи от Министерския съвет.

Според Павлова тя ще бъде в размер между 100 и 200 лв., което е повече от цената на годишната винетка – 97 лв., и по-малко от тази на настоящата санкция – 300 лв. акт.

Компенсаторната такса няма да подлежи на обжалване и ще трябва да бъде заплатена в момента на установяване на нарушението. В противен случай автомобилът ще бъде спрян от движение.

С промените в закона депутатите въведоха и винетка за един ден и винетка за три месеца.

Винетките вече ще са валидни съответно за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им, записаха още те.

Според вносителите (Петър Славов и Мартин Димитров – бел.ред.) 3-месечният винетен стикер ще бъде от полза на българите, които използват автомобилите си на дълъг път само през летния период, като през останалата част от годината се движат в рамките на населеното си място.

Интерес към 3-месечната винетка ще има и от страна на българите, живеещи в чужбина, които масово си взимат продължетлна почивка през лятото и я прекарват в родната си.

"Това е стъпка за повече справедливост в заплащаните такси", коментира след приемането на закона Мартин Димитров.

Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018 година.


Четете още:

🔴 Дневен хороскоп за 21 януари

🔴 Проф. Христо Мермерски: Открих убиец на рака, лечение на шипове за 5 дни и най- добрата имунна бомба

🔴 Всеки трябва да знае тези неща за кръвната си група, защото тя издава много неща за самото ви здраве





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе