Минус 17 градуса в Пловдивско, стопани в паника за овошки и лозя



До минус 17 градуса паднаха температурите в неделя сутринта в Пловдивско. Свирепият студ притесни сериозно собственици на овощни градини и лозови насаждения. "Има опасност да измръзнат, ако времето се задържи толкова люто", опасява се кметът на Белозем Иван Тачев. Снегът там е над 60 см и районът е известен с екстремните разлики в температурите. "Специално за нашия край турският пътеписец Евлия Челеби е сложил определението "Шейтанско време" - дяволско", посочи Тачев. По думите му стопаните са силно обезпокоени за насажденията си. "За житните култури няма страшно, защото дебелият сняг ги пази, но за овошките е сериозно", каза кметът. От Института по овощарство в Пловдив успокояват, че засега няма опасност за плодните дръвчета. "Те са в дълбок покой. Това е естествен стадий на развитие след листопада, когато овошките са закалени и са подготвени да презимуват", успокои проф. Валентина Божкова, зам.-директор на Института. Тя е категорична, че въпреки ниските температури, няма риск. "Декември и януари се задържаха студени, не е имало затопляне, което да провокира трайните насаждения да напъпят, а след това рязко температурите да паднат и те да измръзнат", обясни тя. Но уточни, че не може да каже същото за овошките в цялата страна. Стопани от Кюстендилско вече обявиха, че черешите при тях са измръзнали. "Там обаче температурите паднаха до минус 26 градуса, а в Пловдивско не е имало такива стойности", посочи проф. Божкова.

Според нея не би трябвало да има измръзнали овошки в Тракийската низина. Дали са налице поражения по трайните насаждения, това се проверявало, като се натопят клонки във вода и се държат на стайна температура. Ако не започнат пъпките да се развиват, значи са унищожени.

Другият метод бил с правене на отрези с бръснарско ножче. Проф. Божкова повтори, че по-голямата опасност за овошките в момента са дивите зайци. "Особено в масивите извън населените места, те използват високия сняг и така стигат до първите клони на дръвчетата, като изгризват кората по стеблата", посочи зам.-шефката на Института по овощарство.


Четете още:

🔴 Мел Гибсън с филми за цар Калоян и княз Борис I

🔴 Как с два буркана кисело мляко да успееш в Америка

🔴 Баба Тонка не давала щерка си на Захарий Стоянов  





Източник: Petel





Коментари

горе