Село Бреза - родопско кътче за отдих сред природата



Селцето Бреза се намира в землището на община Рудозем, кметство село Чепинци. Високо в планината на южния склон на било, което се намира между селата Рибница и Чепинци. От поляните над селото се откриват величествени гледки и пейзажи. На северозапад се вижда гребена на връх Перелик, малко по-на север се вижда пампорово и телевизионната кула "Снежанка", а още по- на север се белее астрономическата обсерватория на Рожен. На юг се виждат хребетите по Българо-Гръцката граница и прохода Елидже през където минава трасето на пътя за Ксанти. Сред поляните и гористите местности наоколо има мрежа от пътеки и горски пътища по които може да се обхожда доста голям периметър от прекрасната природа. Има горски пътища които стигат до Мързян и Пейчинско където минава пътя от Мадан за Златоград.

Село Бреза е емблематично високопланинско българско населено място със затихващи функции. Постоянните жители са 8-9 а през лятото се качват доста хора покрай обработването на имотите си това са хора живеещи предимно в Чепинци, Сопота и Рудозем.

Природните дадености и микроклимата са много добри за живеене и стопанска дейност, животновъдство и земеделие, но липсата на инфраструктура отблъсква хората.

Селцето  е възникнало преди повече от век, когато там се заселват първите преселници от района на Чепинци, а в по-късен етап и от Рибница.

Преди 10-тина години беше проявен инвеститорски интерес от английски граждани, които искаха да закупят обособена част от селото с къщите или поне имот на едно място от поне 10 декара, мястото им хареса но така или иначе до сделка не се стигна.

Днес се правят първите плахи опити за инвестиции с цел туризъм. Ремонтират се къщи и се сстроят вили, първата от които е вече готова и има условия да приема туристи.

Вила "Бреза" разполага с леглова база за нощувка на 6 човека, хол и барбекю. Ако имате нужда от почивка и релакс сред тишина и природа, любювайки се на птичата глъч и прекрасните пейзажи, вила Бреза ви очаква!


Четете още:

🔴 Боян Петров тренира усилено за Еверест

🔴 Цвета Кирилова: Няма такава държава! Няма толкова предатели и крадци събрани на една територия никъде по света. Това не е моята България!

🔴 "Гълъбо" или когато душата срещне любовта





Източник: Родопчани





Коментари

горе