Ковачевица – селото с каменните къщи и калдъръмените улички



Село Ковачевица и до днес е запазило типичната архитектура на българските къщи от едно време. Известните филми „Мера според мера“ и „Мъжки времена“ са снимани тъкмо из калдъръмените ковачевски улички. Благодарение на родното кино от 70-те години селото става популярно у нас и по света. Заради интереса към него, то успява да се запази, макар че сега има съвсем малко постоянни обитатели. Ковачевица е обявено за архитектурен резерват през 1977 г.

kovachewiza

Селото възниква още през средата на XVII в. Негови основатели са българи от Родопите, които са бягали от насилственото помохамеданчване. Те открили закрила в по-непристъпните планински склонове. Въпреки че е в планината, селото има приятен средиземноморски климат и от ранна пролет до късна есен е идеално място за разходка и почивка. То се намира само на 24 км. от Гоце Делчев и на 64 км. от Банско.

Според легендата името на селото идва от жена, която се е казвала Гина Ковачевица. Тя била омъжена за местен ковач, който починал. След смъртта му Гина не се отчаяла, а напротив станала известна със своята сила и мъдрост. Много хора идвали при нея за съвет или успокоителна дума. Така постепенно „отивам при Ковачевица“ станало нарицателно.

cyrkva.kovacheviza

Специфичната архитектура на селото е повлияна най-вече от заселниците от Западна Македония. Къщите са построени пропорционално и здраво. В тях е вграден талантът на много самоуки български майстори от Възраждането. Постепенно се появила и ковачевската архитектурно-строителна школа. В нея от бащи на синове се предавали тайните на здравото и качествено строителство. Самобитността на местните прави техните постижения още по-ценни. Свидетелство за таланта и желанието на ковачевските строители е църквата „Свети Никола“ в селото, която те построили през 1847 г. без никаква външна помощ. Тя се издига и до днес, а в хубаво време камбанарията се чува отдалеч.  

Ковачевица е от селата, които се запечатват в паметта и карат човек отново да върне в тях. Местата за настаняване са доста, има семейни хотели и къщи за гости, които целогодишно посрещат туристи.

 


Четете още:

🔴 Младежи искат да живеят в почти обезлюдено родопско село, за да се занимават с биоземеделие

🔴 Как се става богат в България

🔴 Село Бреза - родопско кътче за отдих сред природата





Източник:





Коментари

горе