Народни танци от цялата страна в „Дните на България“ в Малага



malagadninabulgaria

За трета поредна година в испанския град Малага ще се проведат „Дни на България“.

Събитието винаги съвпада с националния ни празник – 3 март и продължава три дни. Специална покана за участие е получила и Танцовата формация „Студененска традиция“ от село Долна Студена, заедно с още два състава от Пловдив и Силистра. На празника  ще участват и фолклорни самодейни групи от изселническите общности в Австрия и Германия. Главни организатори на събитието са Асоциация „Малага България 2010“ и Асоциация на съседите „Каранке“ с активното съдействие на кметството в Малага, Асоциация „Българска дружина“ и Асоциация „Марабея България 2013“ и с медийната подкрепа на интернет радио „Татковина“.

„Целта е на националния ни празник да се съберем повече българи и да представим на испанците и многобройните чуждестранни гости в Малага това, което ни е съхранило във времето и ни кара да се гордеем“, разказва радиоводещата от „Татковина“ Велислава Генадиева. Дните на България в Малага ще бъдат открити на 3 март в Актовата зала на Гражданския център „Рафаел Гонсалес Луна“. Гостите ще имат възможността да се насладят на богатството на българския фолклор на следващия ден на откритата сцена „Едуардо Окон“ в центъра на Малага.

Танцьорите от „Студененска традиция“ ще се представят с пет танца.

„В програмата, която подготвяме сме се постарали да обхванем танци от всички фолклорни области в България. В Малага ще излезем на сцената със „Северняшки танц“, „Шопско настроение“, „Варненска сюита“ и джиновски танц“, каза секретарят на НЧ „Пробуда“ в Долна Студена Ивелина Анчева. „Това е втората ни международна изява, но за първи път ще участваме на толкова престижен форум. Вече сме напълно готови за участието си, а в момента изпипваме отделни детайли на сценичното ни поведение. За съвсем кратко време трябва да сменим три костюма“, допълва ръководителката на състава Моника Борисова. Разходите за пътуването и престоя на „Студененска традиция“ са поети изцяло от спомоществователи.


Четете още:

🔴 Пресметнато: Българинът може да изпие 2 литра ракия, но не и толкова вода!

🔴 Щъркелите дойдоха, пестим от мартеници

🔴 Ковачевица – селото с каменните къщи и калдъръмените улички





Източник: Кмета





Коментари

горе