Двама тийнейджъри направиха откритие в математиката



ДВАМА ТИЙНЕЙДЖЪРИ, ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПМГ „ВАСИЛ ДРУМЕВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, направиха научно откритие в областта на математиката. С него деветокласникът Петко Казанджиев и с една година по-големият му съученик Мартин Иванов спечелиха първо място в националния етап на международния конкурс „Математика и проектиране”, за което в. „Борба” писа. Шампионската титла праща момчетата на финалния кръг в Москва.
Мартин и Петко са правили изследвания върху константата на Капрекар, която е валидна за четирицифрени числа. Успели да докажат, че константа може да бъде създадена и за многоцифрени числа. „Четирицифрените числа се преобразуват. Това е сложен процес, но крайният резултат е въпросната константа, която е важна само за науката. Няма практическо приложение. Ние направихме още изследвания и преобразувахме по-големи числа, стигнахме до такива с 9 цифри. Откритието ни всъщност е свързано с това, че и седемцифрените числа могат да бъдат преобразувани до константа, точно като тази на Капрекар”, разказва Петко.
ОТКРИТИТЕТО МОЖЕ ДА НОСИ ИМЕТО НА ДВАМАТА МЛАДИ МАТЕМАТИЦИ, но и двамата знаят, че това няма да се случи. За да бъде доведено докрай тяхното изследване, вече са го поели математиците от БАН, чиято задача е да определят самата константа. Ще излезе статия, в която имената на Петко и Мартин ще фигурират. През това време двамата продължават да работят, за да стигнат до 20-цифрени числа.
Двамата заедно са спечелили първо място и в още едно направление, което е изисквало от тях да използват разширения алгоритъм на Евклид. „Тук пък става дума за много тясна връзка на математиката и информатиката, стига се до криптография и кодиране, защита на кредитни карти и т. н.”, включва се в разговора и Мартин.
МЛАДИТЕ ОТКРИВАТЕЛИ ЩЕ УСПЕЯТ ДА ЗАМИНАТ НА МЕЖДУНАРОДЕН МАТЕМАТИЧЕСКИ КОНКУРС В МОСКВА благодарение на свои съученици, които започнаха да набират средства за пътуването. Така Петко Казанджиев и Мартин Иванов този път няма да пропуснат шанса си да покажат математическите си знания и умения пред целия свят. Миналата година двамата герои на търновската елитна гимназия не стигнаха до Китай, въпреки че бяха спечелили правото си да се състезават на азиатската олимпиада. Причината беше липсата на средства. „Сега обаче ще съберем нужните 6000 лв. и те ще тръгнат. Искам да ви кажа, че три техни съученички – Карина, Надежда и Сиана, са в основата на кампанията. Те бяха инициатори да направим сметка и училищното настоятелство да започне да търси дарения за талантливите деца”, признава директорът на училището Милка Илиева. Тя не крие огромното си разочарование от факта, че държавата изобщо не се грижи за такива като Мартин и Петко. „Преди да бъдат установени делегираните бюджети, общината ни даваше едни 10 000 лв., с които изпращахме най-добрите ученици на олимпиади. Тогава парите стигаха. Сега едва ще заделим 5000 лв. от бюджета си, защото перо за олимпиади ние нямаме. Но сме длъжни да плащаме разходите на учениците, които стигат до националните кръгове”, казва още Милка Илиева.
Единствените целеви средства за талантливи деца идват по една програма на Министерството на образованието и науката, която обаче има ужасен статут. „Кандидатства се на проектен принцип. Ние защитаваме правото на определени деца да отидат на национална олимпиада, което на практика означава, че парите, които ни дават, са почти поименни. Да, обаче децата може да не успеят да стигнат до национален тур. Случвало се е да се справят по-добре други, чиито имена не са включени в защитения проект. Ние сме длъжни да върнем парите за децата, които не са успели, нямаме право да ги използваме за други ученици”, обяснява принципа г-жа Илиева. И заявява, че България няма национална политика в областта на образованието, затова децата ни заминават в чужбина и най-вече в САЩ, където от години стриктно работят за привличането на талантливи млади хора от целия свят.
„Опитваме се да осигурим на детето си комфорт, уроци и средства, макар да знаем, че някой ден той ще си замине от България, колкото и да не ни харесва това. Всяко състезание струва много и се плаща от родителите, което не е най-добрата политика на държава, която иска да си запази децата”, казва Елена – майката на Петко. „На практика образованието в България е безплатно, но наистина е скъпо удоволствие за родителите. Много съжалявам, че не успях да изпратя Петко в Китай, защото там щяха да го забележат точно тези преподаватели и математици, които преподават в университетите, за които синът ми мечтае”, допълва и г-н Казанджиев старши. И с гордост заявява, че двамата тийнейджъри са можели да спечелят олимпиадата в Китай. Когато станало ясно, че няма да съберат парите, те се явили на дистанционния кръг. Станали първи, но не получили признанието и наградите, които щели да имат, ако се бяха състезавали на място.

ЗА КАКВО МЕЧТАЕ ПЕТКО

„Искам да уча математика в един от петте най-добри университета в света. Мечтая за първите два в тази класация – Масачузетския технологичен университет или Оксфорд. И двата вуза си имат собствени изпити, езикови и математически, които аз ще положа. Искам да се занимавам с приложна математика и с това ще започна, пък после ще видим”, казва Петко младши и категорично обявява, че в България няма да се върне. Той разбрал още в първи клас, че математиката му е в кръвта. Явил се на състезание и го спечелил. Оттогава вече не си брои медалите и грамотите. Брои ги майка му, но и тя не успява стриктно да изброи всички състезания, на които синът й ходи и печели.
Разказва обаче, че когато бил в седми клас, Петко си счупил крака и в най-важната година останал шест месеца вкъщи. Докато бил на легло и после се възстановявал, малчуганът сам наваксал учебния материал, подготвил се за изпитите и влязъл първи по успех в ПМГ. От тогава до сега всяко лято сам изучава математиката за следващата година и по време на редовните часове решава задачи с космическа сложност. Родителите му, и двамата с математически познания, признават, че вече се затрудняват даже и заглавията на проектите му да прочетат. Преди да си счупи крака, Петко тренирал модерен петобой. Състезавал се в пет дисциплини – бягане, плуване, стрелба, фехтовка и езда. Спортът го дисциплинирал и може би затова сега тийнейджърът е изключително добър в блиц състезанията. Способен е за 45 минути да реши 30 задачи, при това на английски език.

ЗА КАКВО МЕЧТАЕ МАРТИН

„Аз съм си избрал да уча в Софийския университет и да остана в България. Поне засега това ми е мечтата. Харесва ми да се занимавам с математика и го разбрах, когато бях в пети клас. Тогава този предмет ми стана интересен, но истински се влюбих в математиката, когато ме приеха в математическата гимназия. В осми клас започнах да ходя на турнири и тръпката ме завладя”, разказва Мартин.
Той няма в семейството си математици. Майка му Диана Илиева работи в банка, а баща му – Добрин Иванов, работи в магазин за хранителни стоки. И двамата обаче го подкрепят в желанието му някой ден да се занимава с математика и информатика.
„Обичам да играя компютърни игри и с Петко държим един сървър с игра. Работим всъщност, защото това е много сериозно. Харесва ми да гледам филми, да бъда с приятелите си”, споделя още Мартин. След това обобщава най-близката мечта и на двамата – да влязат в националния отбор по математика на България.

Средствата за участие на Петко и Мартин в състезанието се набират в сметката на училищното настоятелство:
БУЛСТАТ 104614655, IBAN BG39UBBS80021025407314, BIC UBBSBGSF, СУН ПМГ, ОББ – гр. Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Сирни Заговезни - ден за прошка

🔴 Как да си направите лек с кокичета и ракия, докато още ги има

🔴 Тази малка къща е победител в конкурс-Едва 25 м2 и определено е пример за компактен живот: интериорът е перфектен





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе