Защо мълчахте?



Цели две години мълчахте. Като медузи. Като планктон. Като нещо, никога не виждало светлина. Като недорасла форма на живот, която няма понятие какво е да отнемеш живот.

Наистина, искам да знам какво кара – ученици, учители, директори да не мъцнат ни дума, нито запетайка цели две шибани години от 2015-та до днес, че май, май момчето от записите в „Борисовата“, дето наръгало с нож Георги и го убило, та те май го знаят това момче. Щото им е  от класа, от училището им е.

Официален въпрос, с големи букви към - ученици, преподаватели и директори на частното училище “Езиков свят”, където Йоан учел, и където според съдия Манолова го били разпознали на записите и даже коментирали помежду си, питам ви – ЗАЩО БЕ, ЗАЩО МЪЛЧАХТЕ?

Едва сега, през 2017-та става ясно, че на 2 юни 2015 момче на име Йоан Матев, трябвало да тренира тенис с брат си Марсел, ама не отишло и после било споделило на брат си, че е „станала грешка“ и, че бил искал да вземе парите от  едно момче на една пейка, ама някак го наръгал с нож, хвърлил ножа в шахта, извхърлил си и дрехите, и така. Оттам насетне нито дума. Забележете – тия  разкази идват от брата на заподозрения за убийството…

И, докато тая кървава история се разплита, ей така, изтънчено някак се промъква информацията, че МНОГО ХОРА са знаели или поне са си мислили, че знаят кое е момчето от кадрите на МВР.

МВР молеше ли молеше, ако някой може да каже нещо за „бягащото момче“ от „Борисовата“, да им се обади.

Знаете как е, звъниш на 112, те ще ви свържат с полицията. Ако искате. Ама вие не сте искали.

Вижте какво още излезе в медиите:

„Дни след убийството преподавателка на Йоан му поискала да представи извинителна бележка за 2 юни 2015 г. В училището нямало практика да се пишат неизвинени отсъствия на учениците и да се носят медицински бележки. Въпреки че всички ученици разпознали Йоан като “самотния бегач”, никой не съобщил в полицията. По време на разпитите криминалистите ги питали защо година и половина са крили истината.“

Да. Добър въпрос. Но по-добре е да помислим какви са тези хора, дето са мълчали, ТРАЕЛИ СА СИ.

Трай бабо за хубост викат старите хора, ама ние, май май, траем от грозота.

Та, какви са тези хора. Любопитна съм.

Мъча се да прескоча първите предположения, които ми хрумват като например – гнусна страхлива пасмина, която не схваща  ценността на човешкия живот и къта своя, щото не техен близък е наръган или пък са меркантилни човекоподобни, които, за да не си развалят имиджа – я на даскал, я на даскало, са си казали – абе да си мълчим,  че не ме сигурни, какво пък толкова, случват се такива работи понякога…

Оставям тези предположения настрана.

Вие имат ли други?

Може би всичкия тоя народ, дето е знаел кой може да е убиецът на Георги от „Борисовата“, са яли лоша храна от училищния стол, която внезапно е поразила масово мозъчните им клетки и те в синхрон, всички накуп са получили амнезия, какво са видели на записите?

Или пък друго. Може би всички тия люде, по време на час, са били отвлечени от извънземни, барабар с директорите и преподавателите, там са им били вградени чипове с нова информация и те поради това са забравили старата?

Или трето. От лошия софийски въздух, всички те, са получили частична нямост, загуба на говор – това е неспособността да произнасяш думи и да говориш, но само при определени обстоятелства, не през цялото време.

Или четвърто.

Няма четвърто.

Свършиха ми предположенията.

Опитах се да си обясня мълчанието на тия агнета с някаква теория. Даже не държа да е супер правдоподобна. Някакво обяснение да има. Защо едни хора, обърнете внимание на думата хора – мълчат, когато става дума за убито дете. От друго, по-голямо дете. На обществено място. В центъра на София. Отнет е живот. Полицията търси и пита. Дава ви снимки. Вие ги виждате и подозирате, дори може би сте сигурни, кой е тоя, вероятният убиец. И нито един едничък човек не е посмял да каже – ало, полицията ли е, абе не съм сигурен, ама май знам нещо, което може да ви е от полза….От полза за истината?

Ми нямам повече предположения. Не ща и да имам.

Полицията вика – мълчанието на тия хора ги било забавило с разследването поне с 6 месеца. Това да ви е проблемът, момчета…

На нас това мълчание ни е забавило толкова живота, че направо е спрял.

Затова, дружно да помълчим.

Минута мълчание в памет на живота и хората, вирели някога по тия земи български.

И последно, запомнете. В поговорката „Мълчанието е злато“ има правописна грешка. Мълчанието не е злато. Злото е.


Четете още:

🔴 Историите на шестима успели роми

🔴 На Сирни заговезни хамкаме яйце, вързано на червен конец

🔴 ЗИМНИ ГЕРОИ: Христо Пимпирев





Източник: Lentata





Коментари

горе