Гърленски храм-кладенец - Гърло



Подземният храм-кладенец е открит при разкопки през 1972г от екип работещ под ръководството на проф. д-р Димитрина Митова-Джонова в местността Пусто Гърло на северния дял на Гребен планина, под връх Кула при с.Гърло.

Съоръжението е изградено в уютна малка котловина, която е била осеяна с много извори през праисторическите времена. Южната част от храм-кладенеца е вкопана в земята. Коридор с дължина 7м, с тринадесет каменни стъпала отвежда в кръгла зала, в чийто център над извора е изграден кладенец с дълбочина 5м. Кръглата зала има полусферично куполно покритие с опейон в центъра. Дромосът (коридорът) е покрит с фалшив свод.

Особен интерес представлява строителната техника застъпена при изграждането на храма. При входа на толоса и при покритието му са застъпени арка и полусферичен купол, изградени на натисков принцип, като това е най-ранното им изграждане на Балканския полуостров и в Европа.

Според датировката на проф. Д-р Димитрина Митова-Джонова - XIIв.пр.Хр. съоръжението е по-старо от мегалитните паметници (долмените), оцелели по нашите земи на територията на Странджа, Сакар, Източните Родопи и всички подобни обекти на територията на Република Македония (БЮРМ), Гърция и Турция.


Четете още:

🔴 Една жена на петдесет

🔴 10-те най-лесни начина да вбесиш един българин

🔴 Вижте какво e казал видният чешки историк Константин Иречек за българите. Мислите ли, че е валидно и днес?





Източник: opoznai





Коментари

горе