Искането на разрешително за постоянно пребиваване на Острова




Полският гражданин Марек, който има магистърска степен по икономика и от 5 години работи във финансовия сектор в Лондон, в един момент е решил да поиска разрешително за постоянно пребиваване във Великобритания.

Каква е била изненадата му, когато се сблъскал с документ за попълване от 85 страници, който в един момент го вбесил и отказал от идеята, пише FT.
“Идвам от страна с тежка бюрокрация, но това е просто върхът“, коментира той. “Когато видиш подобен формуляр, когато видиш списъкът с документи, това е меко казано враждебно“, допълва той.

Членството в Европейския съюз (ЕС) от десетилетия гарантира правото на гражданите на държавите от блока да живеят и работят в останалите страни членки, включително и Великобритания. След като в края на юни Великобритания обаче реши на референдум, че напуска ЕС, получаването на разрешително за постоянно пребиваване е единствената гаранция на около 3 млн. европейци, че ще могат да останат в страната.

Получаването на разрешително за постоянно пребиваване е и предварително условие за кандидатстване за британско гражданство. В известен смисъл някои от паникьосаните европейци, които кандидатстват за разрешително, смятат, че то ще ги постави по-напред на опашката за разрешителни за работа или ще им осигури една идея по-сериозна правна защита, след като Великобритания напусне блока, отбелязва изданието.

Желаещите да получат разрешително за постоянно пребиваване обаче се сблъскват с тежката документация и мудната бюрокрация, която допринася за изнервянето. В допълнение към солените такси.

Заради високите разходи вече се появи и онлайн петиция с повече от 26 хил. подписа.

„Става въпрос за документ от 85 страници, в което те питат за едно и също нещо, но по такъв начин, че не знаеш кой е правилният отговор“, коментира и Марта Грабинска, която чака вече шест месеца за отговор.

За някои професионалисти няма сума, която да ги накара да се занимават с нещо толкова досадно. „Когато някой ме помоли за помощ и ме попита за цена за тази услуга, аз казвам „Не“, защото знам, че това е кошмар“, коментира Себастиан Дервисински, поляк, който притежава счетоводна къща в Лондон.

Той и съпругата му са изгубили две седмици в подготовка на техните формуляри за разрешително за постоянно пребиваване.

Към формуляра има 18 страници с инструкции за попълването му. Той е въведен в края на 2015 г. Преди това гражданите на ЕС кандидатстваха лесно за постоянно разрешително за пребиваване, след като докажат, че са живели в страната в продължение на пет последователни години.

Сега обаче се изисква хората да документират всеки един момент от пребиваването си на Острова, както и периодите, в които не са били в страната – нещо, което не се отразява в паспортите заради свободното движение в ЕС. Изискват се и различни документи, с които да се докаже заетост, например разплащателни документи, писма от работодатели, договори и други. Това значително затруднява хората, които са работили в неформалната икономика, или пък съпрузи, които не са работили, а са гледали децата, но пребивават в страната дори от повече от необходимите пет години.

Властите подчертават, че не се изисква да бъдат попълвани всичките 85 страници, както и че се работи по опростяване на процедурата за разрешително за постоянно пребиваване.

По статията работи: Миглена Иванова


Четете още:

🔴 Благой Иванов - Багата се бие на 18 март в Ню Йорк

🔴 Емблематичните соц лакомства

🔴 Листата от зеле изтеглят болестите като магнит





Източник: e-vesti





Коментари

горе