Мая Вапцарова: Уникалният слънчев часовник на траките е разделен на 14 часа



Мая Вапцарова е племенница на поета Никола Вапцаров и известен кинодокументалист. Както вече 24rodopi писа, нейният снимачен екип попадна на уникална находка в Източните Родопи, в района на Минерални бани – най-стария слънчев часовник в света.

Тя разказва за откритието, което предизвика удивление у археолози и астрономи, пред агенция „Пик".

- Как открихте този древен слънчев часовник?

- Ние сме екип, който снима два документални филма за мегалитите край Първомай, които за съжаление все още не са известни, за разлика от крепостта Драгойна. Тя е старо тракийско, а сигурно и пред тракийско средище с много пластове от различни култури. Явно там се намира границата между одрисите и останалите тракийски племена. Според мен оттук започва европейската цивилизация, защото вървиш нагоре в планината и изведнъж стигаш до Орловите скали (скалния комплекс в община Минерални бани – б. р.). Досега те не означаваха нищо, но когато се доближиш по-близо до тях виждаш, че те отгоре до долу са изписани с чертички като днешните баркодове. Такива видяхме и около Крумовград. Просто почувствахме, че това е била тракийската библиотека, нищо, че и до сега се говори, че траките са нямали писменост. Очевидно тези "баркодове" чакат да бъдат разчетени и разгадани.

- Това част от древния слънчев часовник ли е?

- Не, той е зад тези Орлови скали, които наистина са много непристъпни. Но всички скали са в геометрична триъгълна форма, чийто горен връх сочи към космоса. И от всеки връх надолу се спускат тези "баркодове". В долната част са ромбоидни и най-отдолу има обърната дъга с краищата нагоре. Всичко това е в някаква обща зависимост и усещаш, че си в древно селище, от което прозират и се виждат само отделни знаци.

Продължихме напред и попаднахме сред скали с издълбани високо трапецовидни ниши. Това е била система за комуникация, според мен. Те насочват към посока север и изведнъж стигнахме до една грамадна скала, която е направена със стъпала. Във всяко стъпало е от гранит и е с издълбан правоъгълник.

- Тези седем стъпала ли са часовника?

- Да, те са седем и са на този най-древен часовник, но и годишен календар. Той е разделен на 14 часа, а не на 12, както е на циферблата на съвременните часовници. А най-отгоре на стъпалата има една дупка, по която се пуска вода и археолозите веднага боднаха пръчка в тази дупка. И чрез водата пръчката се изкачва с по едно стъпало нагоре, като изчакваш да мине един час.

Стъпалата трябва да сочат изток, но на компаса показаха леко изменение от изток в посока север. Астрономи ни консултираха, че това означава, че на всеки 12-ти кръг на Земята около Слънцето тя променя леко градусите на орбитата си.

- Сиреч на всяка 12-та година Земята променя леко позицията си спрямо Слънцето.

- Да, но този часовник не е като този на маите, сочещ края на света, напротив - той сочи смяната на сезоните чрез фиксиране на слънцестоенето - лятно, зимно, пролетно... Странното е, че тук часовникът фиксира малко по-различна позиция на слънцестоенето. Пролетното равноденствие го дава на 3 или 4 април, а есенното - на 11 септември, а не на 22 септември.

Дадохме всички събрани данни - заснетите кадри и снимките, на археолози и астрономи в Пловдив и Стара Загора. Археолозите смятат, че този часовник е много по-древен от този на маите, с който ни плашеха, и дава по-достоверни данни.

Скалите достигат до 40 метра

Скалният комплекс „Орлови скали" до село Сърница е комплекс от интересни и величествени скали, някои от които достигат 30-40 м. височина, поясниха за 24rodopi от Общинска администрация в Минерални бани.

Това е скален феномен, наподобяващ средновековен замък със здрави кули. Тук е имало старо тракийско селище и до днес се виждат останки от крепост от новожелязната епоха. На много от скалите са издълбани трапецовидни култови ниши. По-голямата част от тях имат трапецовидна форма, но има и цилиндрично засводени. Счита се, че в многобройните ниши по скалите са били поставяни урни с праха на починали представители на по-низшето съсловие.


Четете още:

🔴 Георги Данаилов завинаги се върна в Ковачевица с музика на Моцарт

🔴 Момче се върна от Брюксел, стана кмет на село

🔴 Българин, живеещ в Англия: "Не, няма да се върна!"





Източник: rodopi24





Коментари

горе