Копривата вталява и лекува 30 болести



Копривата е уникален народен лек и силна храна за трапезата ни през пролетта. Нейните свойства я правят универсален лек за 30 болести, сред които анемия, синузит, астма и язва. Копривата е и отличен избор за хората, които искат да стопят фигурата преди летните месеци. Използва се и в много козметични продукти, тъй като е полезна за косата и кожата.  

В 100 г коприва се съдържат 42 калории, 0.11 г мазнини, въглехидрати - 7.49 г, 6.9 г фибри, 0.25 г захари и 2.71 г белтъчини. Водата е 87.67 мл.

Копривата е богата на витамини А, В, С, D, E и К. Малко известно е, че тя съдържа повече витамин С от броколи, спанак, карфиол, маруля и зелен боб. Осигурява на организма и минерали като калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий, мед. Тя е източник на незаменими аминокиселини, бета-каротин и фибри.

Известна е със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично действие. Коприва се препоръчва като мощно средство за предпазване от чернодробни, артритни, ревматични и бъбречни заболявания, също и при лечение на алергии и анемия. Целебната сила  се дължи на нейните кръвопречистващи функции.

Отварата от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища, е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха. Световноизвестната лечителка Мария Требен горещо препоръчва да се пие отвара от коприва и дава доста информация за ползите от тази билка.

Продължителният прием на запарка от растението засилва имунната система и бори вирусните заболявания и бактериалните инфекции. Чай от коприва лекува проблеми на пикочната система. Той успешно се справя с пясък в бъбреците и пикочния мехур, както и при болестно задържане на урина. 

Доказано е, че копривата помага и при проблеми с черния дроб и жлъчката, заболяване на далака. Растението „чисти” слузта в стомаха и дихателните органи, стомашните спазми и язва. Копривата има страхотен ефект и върху дихателните пътища. Приемът на чай от лечебното растение помага и при белодробни проблеми.

Консумацията ежедневно на една или две чаши чай от коприва би била от полза за всеки. Чаят от билката повишава работоспособността, концентрацията и премахва умората и отпадналостта. Ако хапвате прясна коприва, ефектите ще са същите. Високото съдържание на жизненоважния елемент желязо, който е отговорен за трудоспособността и енергията в организма, е главната характеристика. 

По-добре е да пиете запарка от коприва без захар. По желание чаят може да се смеси с отвара от лайка или мента. Освен това копривата има доказано съдосвиващо действие и тонизиращо действие върху матката, което помага при маточни кръвотечения.


 

Уникати: Дрехи от парливата билка

Приказката за „Елиза и дивите лебеди“, в която момичето изплита дрехи от коприва за своите братя, си има своето обяснение. Първата употреба на растителното влакно на коприва в изработката на дрехи може да се проследи чак до бронзовата епоха. За втори път в световната история по-масово се използва за облекло през Първата световна война. Тогава влакната заместват памука и за изработката на униформи. В момента в Европа  работят върху култивирането на копривата и обработка на влакното с цел търговия. Такива дрехи могат да се намерят и сега, но цената им все още е много висока.


Съвети: Как да я изберем

Когато избирате коприва, се спирайте само на горната част от стъблото , защото именно там листата са по-малки и свежи, по-крехки са и не горчат колкото престарелите. Копривата обича да расте на значително замърсени места, поради което, ако имате възможност, я купувайте от биомагазини.

За да е достъпна за готвене през цялата година, може да използвате няколко метода за обработка - изсушаване, замразяване и дори консервиране. Не бива да сушите копривата на слънце, защото ще загуби много голяма част от своите полезни вещества. Поставяйте я на сенчесто място, а изсъхналите листа складирайте в добре проветрени, тъмни и сухи помещения. По този начин копривата може да се съхранява до 2 години.

Все пак за кулинарните цели най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, защото сушената губи голяма част от веществата си.


Чаят евтин и полезен

Чаят от коприва е от най-полезните, препоръчва се от билкари, кулинари и йоги. А и е от най-евтините.  Кутия с листа от коприва от аптеки и биомагазини излиза най-много три лева, а скоро и сами може да си я наберете по поля и планини. Така чаят, който звездите пият за детоксикация, отслабване и укрепване на имунната система, може да излезе и безплатен. Само не забравяйте, добре да я измиете.


Четете още:

🔴 Историята на баба Дана от Балкана

🔴 Ще може ли да си позволим агнешко за празниците, ето върви цента му тази година

🔴 Как работи метаболизмът и защо със спорт не се отслабва





Източник: Марица





Коментари

горе