Семейство направи в Хотница биоферма за новия хит лечебни гъби шийтаке



СЕМЕЙСТВО ИНВЕСТИРА СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА В БИОФЕРМА за гъби шийтаке, които са лечебни и отлична храна за вегани. Стопанството на съпрузите Диана и Атанас Димови и на дъщеря им Тоника се намира в наследствена къща в Хотница. Начинанието е разработвана от доста време идея, а земеделският производител е 26-годишната госпожица Тоника, възпитаник на ВТУ. Биофермата върху два декара двор е кръстена „Тодина“ и е разположена в оранжерия, която засега е една, но ще бъдат няколко. До момента фамилията е инвестирала около 10 000 лева свои пари и се надява бизнесът да потръгне. Смелата инвестиция пък е единствена във Великотърновска област и не само при нас.





„Решихме да избягаме от града и да заживеем на село. За целта обаче ни трябваше начинание, дребен бизнес, който да е различен от останалите. Ние от 6 г. предлагаме закуски във В. Търново край две училища, а преди държахме лавката в икономическия техникум. Този бизнес обаче е много труден, денонощен и решихме да намерим ниша в нещо, което да ни установи на село. Така се хванахме с гъбите шийтаке“, разказва г-жа Димовска. Тя допълва, че хранят децата от две училища във В. Търново с екологични закуски, миксове, бургери с черен хляб и семена и други здравословни неща. Първото начинание в бизнеса на Диана и Атанас пък е било в шивашкия бранш, където също са показали своите възможности.





Преди да стартират бизнеса, тя и съпругът Атанас изучили всички свойства на въпросните лечебни гъби, култивирани у нас по японска технология. Наричат ги още императорски гъби и имат 3000-годишна история, през която се превърнали в лечебно средство за дълголетие. Днес за тази гъба се казва, че помага при диабет и се бори против злокачествените клетки в организма, яде се по време и след химио- и лъчетерапия, спира растежа на тумори, понижава холестерола, намалява кръвното и предпазва от сърдечен удар. Единствената болест, за която е противопоказна, е подаграта. За тази гъба казват още, че е като еликсир на живота, защото съдържа около 30 ензима. За вегетарианците пък била заместител на месото. За останалите всеядни прилича на пържола и била най-вкусна на скара.





КАК СЕ БЕРЕ ГЪБА ОТ ДЪБОВИ И БУКОВИ ТРУПИ

СЕМЕЙСТВО ДИМОВСКИ СИ КУПИЛИ 20 КУБИКА ДЪБОВИ ТРУПИ определен размер. Въпросните лечебни гъби могат да се отглеждат и върху бук. Върху всяко едно дърво се правят определен брой дупки, около 60, с определен размер – широки 12,5 мм и дълбоки 2,5 мм. После в тях се слага биомицелът на шийтакето. В отвора се слага специална тапа и дървото се полива с изворна вода. Инкубационният период е между 4 и 6 месеца. През целия този период дърветата се дъждуват с вода от герана или от извора, но не и от чешмата, за да не бъде хлорирана.

За да има голям добив и постоянна температура, фамилията е сложила гъбената си ферма в оранжерията. Първите гъби вече са набрани и се подаряват за опитване на приятели. Освен това те не бива да стават много големи, а дървените трупи раждат шийтаке 5 години. След това дърветата се ползват за огрев, а дотогава Димовски се надяват да завършат къщата в двора на фермата си и да ги ползват.





„Първите гъби започнаха да се раждат през есента на 2016-а. Оказаха се наистина полезни и вкусни. Едно кило на пазара от тези гъби се продава за по 25 лева, но ние възнамеряваме да предлагаме тарелки с малки количества. Вече има търсене, но ние още не можем да го задоволим“, разказват още фамилия Димовски. Тримата продължават с усилния си труд, който за тях е не само бизнес, но и предлагане на лечебна и здравословна храна за хората. А в цялата технология има още много тайни, които те не искат да издават.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ


Четете още:

🔴 Нечувано! Концесионер предлага безплатни чадъри и шезлонги на плаж

🔴 Една 30-годишна майка взриви "Фейсбук": Не гледам Слави! Но няма да допусна да се върне тоталитаризма

🔴 Майсторски изработен пръстен вдъхнови младеж да предложи брак на любимата си





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе