Артишокът е добра алтернатива при борбата с рак на гърдата



Артишокът е тревисто растение с големи съцветия, чиито долни месести части се използват за консумиране. Използва се за храна в прясна, варена или консервирана форма. Освен приятен вкус, той е богат и на балансиран набор от хранителни вещества, полезни за организма на човек.

Артишокът се смята за нискокалорична диетична храна, много подходяща при рак на гърдата и чернодробни проблеми.

Изследване на Американското министерство на земеделието посочва, че артишокът съдържа повече антиоксиданти, отколкото всеки друг зеленчук. Той се нарежда на седмо място сред листата на храните с най-богато съдържание на антиоксиданти. Едни от най-мощните са рутин, керцетин, цинарин, антоцианини, силимарин и лутеолин.

В проведено проучване е установено, че екстрактът, богат на антиоксиданти, от годната част за консумиране въздейства негативно на злокачествени клетки при карцином на гърдата. Той предизвиква клетъчна смърт и намалява клетъчната пролиферация, освен при рака на гърдата и при рак на простата и левкемия. Действието на растението се оценява като потискащо по отношения на размножаването на туморни образования и инвазията на туморната маса. Италианско проучване доказва, че диета, богата на флавоноиди от артишок, намалява значително риска от развитието на рак на гърдата.

Растението е богато на витамини С, Р, В1, В2, В3, на каротин, инулин. Съдържа органични киселини като хининова, хлорогенова, глицеринова, гликолова и кофеинова. B oбвивкaтa нa cъцвeтиeтo ce cъдъpжaт eтepични мacлa, кoитo пpидaвaт пpиятния вкyc нa apтишoкa.

Той е изключително полезен още при инфекции на жлъчния мехур, бъбреците и черния дроб поради противовъзпалителните и антибактериалните му свойства. При редовна консумация се тонизира тялото и мускулите, намалява се нивото на кръвна захар, предотвратява задържането на вода в организма, спомага за разграждане на мазнините, подобрява кожата и помага при акне.

Растението е подходяща храна за диабетици.


Четете още:

🔴 Снимка от Карловския Балкан с награда на "Sony"

🔴 Смел българин обезвреди престъпник в Лондон

🔴 Майстор Хасан, талисманът на Самоводската чаршия





Източник: Фрамар





Коментари

горе