Психолозите предупреждават: Никога не използвайте тези 4 фрази, когато говорите с детето си ...



Истината е, всички сме хора и всички ние правим грешки. Въпреки това, в съзнанието на детето родителите са нещо много повече от просто човек.

Те са създателите му, неговите пазители, те са живели тук още преди то да бъде родено. Те са единственото нещо, с което децата са запознати в средата на едно огромно неизвестно. Това е причината, поради която това, което правят родителите и как те се държат, става важна част от психиката на децата.
Ако те са ядосани-голямата част от времето, когато те говорят за децата, ако те са сурови и студени, ако те викат и крещят, когато децата превят нещо нередно, това обуславя как ще се справят със себе си децата, всеки път, когато направят грешка. Но както казахме, всички сме хора, ние правим грешки и това е нормално. Начинът, по който се справяме с грешките ни учи и така ги преодоляваме.

НИКОГА НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ тези 4 фрази, когато говорите с детето си:

1. "Ти не струваш!"

Това е може би най-лошото нещо, което може да се каже на едно дете. Особено, когато вие сте човекът и психическата фигурата, от която то очаква в по-голямата част от времето одобрение. Като кажете това, вие поставяте детето си на един безкраен път да търси одобрение от външния свят. Вместо да му помогнете да намери собствената си стойност вътре в себе си, вие го оставяте да вярва, че нямат нищо вътре, за да го търси.

Има толкова много неща, които можете да кажете, вместо това, като например: "Можеше да се справиш по-добре!", "Никой не е съвършен.", "Това не е твоят ден, ще се справиш по-добре следващия път."

2. "Веднага спри да плачеш!"

Обикновено, когато едно дете прави нещо, то знае, че ще бъде наказано и започва да плаче. Но въпреки че няма причина да плаче, това е неговата емоция. То има всички права на света да изрази как се чувства. Като казваме това, принуждаваме детето бавно, но славно, да започне да подтиска емоциите си.

Вместо това, вие трябва да кажете: "Добре е да плачеш бонбонче, добре е да покажеш как се чувстваш. Но това не значи, че това, което направи е правилно. Прегърнете го и му обяснете, защо не е правилно.

3. "Разочарована съм от теб!"

Родителите обикновено казват това на децата си, когато те вече се чувстват зле. Опитвайки се да ги накарат, да отговарят за разочарованието е доста егоистично. Можете да бъдете разочаровани от свой приятел, можете да останете разочаровани от филм или дори политиката на вашата страна, но не можете да останете разочаровани от детето си. Вие сте там, за да го водите по правилния път.

Вместо това, кажете на детето си: "Това, което си направил, по мое мнение, не е правилно. Вярвам, че направи неволна грешка. 

4. "Голямо момче / момиче си, НЕ се плаши!"

На първо място, защо да лъже? Страхът не е нещо лошо, той ни напомня кога да бъдем внимателни. Научете детето да не бяга от него, а да се изправя срещу него. 

Кажете на детето си: "Нормално е да си изплашен, приятел. Всеки от нас се страхува понякога. Но знам, че има смелост вътре в теб, която ще ти помогне да направиш правилното нещо, дори и да са уплашен. Ти сте моят малък герой! "


Четете още:

🔴 Стана топло, а ме беше срам да си обуя сандалите, петите ми бяха безобразни, но с тези 2 съставки ги оправих за дни

🔴 Дневен хороскоп за понеделник 16 април. Ето какво ще ви донесе този дъждовен, но успешен ден за много зодии

🔴 Тъжно! Ето каква е цената на българският слугински гурбет!





Източник: За Жената





Коментари

горе