Героите от пожарната, спасили Страхилово от взрив, за да не стане второ Хитрино



ЗА ВТОРИ ПЪТ ОТ МНОГО ГОДИНИ НАСАМ СЕ СЛУЧВА ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ И КМЕТЪТ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ да дадат награда за проявен героизъм и изключителна смелост. Първия път бе, когато учителката от детската градина „Незабравка“ в Петко Каравелово Ивелина Пенева спаси дете, докато се чакаше линейката. Това се случи през 2014 г., а учителката бе наградена с парична награда по решение на местния парламент. Преди броени дни награди поучиха и пожарникарите Даниел Георгиев и Красимир Станков. Те им бяха връчени от председателя на Общинския съвет Маринета Кузманова и от кмета Георги Чакъров на специална среща. С тях бе и началникът на местната пожарна гл. инспектор Илиян Илиев, който ги нарече „спасителите на Страхилово“, което благодарение на тях не стана второ Хитрино. Преди това двамата огнеборци бяха наградени от началника на Националната пожарна гл. комисар Николай Николов.

Случаят е от 11 март 2017 г., събота. В 14.17 ч. в пожарната в Полски Тръмбеш постъпва съобщение за изтичане на пропан-бутан от резервоар на газстанция в Страхилово. Дежурният екип в състав мл. експерт Даниел Георгиев – началник на дежурната смяна, и мл. инспектор Красимир Станков – водач, пристигат своевременно на местопроизшествието. След като се установява, че е необходимо да се спре изтичането на газ от главния спирателен кран към цистерната, двамата служители поставят въздушнодихателни апарати и топлозащитно облекло и с риск за живота и здравето си влизат в загазованата зона, успешно прекратявайки изтичането на газ, а с това и възможността за експлозия, разрушаване на съседните жилищни постройки и пожари.

НАЙ-СТРАШНАТА МИНУТА В ЖИВОТА НА ДВАМАТА МЪЖЕ

ДАНИЕЛ ГЕОРГИЕВ Е НА 41 Г. И Е ПОЖАРНИКАР ОТ 13 ГОДИНИ. Участвал е в гасене на много пожари на имоти, но изпитанието в Страхилово е било за него едно от най-опасните. Разказва за спирането на газта в газстанцията простичко и не се смята за герой. Газта изтича в атмосферата при много ниска температура и носи огромен риск от изгаряне. Отделно една малка искра е можела да взриви всичко наоколо. В опасност са били съседните около 5 къщи и самите огнеборци, работника на газстанцията, минувачи и автомобили.

„Вътре не се виждаше нищо и трябваше да намерим крана с напипване. Аз винаги съм харесвал тази професия и съм доволен от своя избор“, сподели Даниел.

КРАСИМИР СТАНКОВ Е САМО НА 31 Г. И Е УЧЕНИК НА Маринета Кузманова от СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш. Младият мъж е четвърти курс в Академията на МВР и скоро ще се дипломира. От 7 г. работи в пожарната и учи задочно.

„В Страхилово беше страшно, защото трябваше да спрем крана за около 1 минута. Нищо не се виждаше и отвън, всичко беше като в мъгла. Честно казано, мина ми през ума дали при взрив ще могат после да ни разпознаят. Преди да влезем, се сетих да си оставим мобилните телефони отвън и моя го дадох на момчето от газстанцията. Ако вътре бяхме с телефони и някой бе звъннал, всичко щеше да гръмне заедно с нас във въздуха…“, споделя Краси и подчертава, че такъв инцидент и такова изпитание той не помни до момента.

ДОКАТО ЧАКАТ ПАТРУЛНАТА КОЛА, ДВАМАТА ОГНЕБОРЦИ отцепват района и спират движението на автомобили с конуси. От подаване на сигнала в пожарната в Полски Тръмбеш до Страхилово екипът отива за 4 минути. Независимо от старите автомобили, които има тук. Нови коли в Полски Тръмбеш едва ли ще има скоро, защото по последния спечелен проект такива са били дадени на други общини, които отговорят на условията по проекта на МВР. Временно, за около три месеца, в Полски Тръмбеш обаче е била командирована една нова кола от Елена, която вече е върната на тамошната пожарна команда, за да не се нарушават правилата.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката


Четете още:

🔴 Герджиков: Неграмотните не трябва да гласуват

🔴 Тези места гъмжат от опасни бактерии!

🔴 Започвайте деня си с нея и ще забравите за холестерол, диабет, атеросклероза, умора и ще повишите работоспособността си двойно





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе