Какво означава и откъде идва "сульо и пульо"?



Всички сме чували израза "сульо и пульо". Но откъде идва той и какво наистина означава? Почудихме се, поровихме се и отново стигнахме до Питанка за отговора. Вижте го:

Още от памтивека обществото се е деляло на класи, а класите са означавали качество. Качествените хора се издигат нагоре, а онези, които остават долу, са... некачествени, дъното на обществото, утайката. Под утайка се разбира не толкова изпадналите извън закона (те не се класират в обществото изобщо, те нямат място в него). Утайката са бедните и социално слабите, ударените от съдбата.

Днес им казваме хора в неравностойно положение. Но едно време никой не е бил толкова нежен към тях.

Сега да си дойдем до сульо и пульо – една забавна римувана двойка. Сульо е изсуленият, дрипавият. От суля се, суря се - падам, свличам се, хлъзгам се. Сульо е разпасания, дрехите му висят на парцали.

Пульо е този, който се пули, защото не вижда. Сульо и пульо означават буквално бедняка и слепеца. Когато се каже, че са се събрали сульо и пульо, означава, че са дошли и най-низшите, дори дрипльовците и слепците.

Друг подобен израз е от "кол и въже". Събрани от кол и въже обаче е по-тежък израз, защото тези са съвсем последната цедка, докато сульо и пульо са просто социално слабите и инвалидите.


Четете още:

🔴 От над 2 милиона дарения за Хитрино до хората засега са стигнали само 146 000 лева

🔴 Героите от пожарната, спасили Страхилово от взрив, за да не стане второ Хитрино

🔴 Герджиков: Неграмотните не трябва да гласуват





Източник: Дарик





Коментари

горе