ЧУДО! 80-годишна пловдивчанка има кръвно на момиче, ето как го постига



На 80 години се чувствам супер. Всеки ден ходя по един час пеш и поддържам бодър дух. Чета много, гледам телевизия. Духът ми храни тялото, похвали се Елена Ангелова, докато чакаше да дойде редът да измери кръвното си налягане със специален апарат, който може да открие предсърдното мъждене, ако то е налице. Въпреки достолепната си възраст дамата бе изключително елегантна - пременена в стилно сако и пола до коляното. А и се оказа, че е с младежко кръвно. „Посещавам от време на време личния лекар, но не мисля за болестите”, допълни с усмивка пенсионерката,цитирана от "Марица".

От рано сутринта вчера десетки пловдивчани се мериха и теглиха в мобилния пункт, който бе изграден пред Централна поща по повод на Световния ден на хипертонията. Всеки трябваше да попълни и въпросник, като отговори дали измерва редовно кръвното си налягане, приема ли някакви лекарства, пуши ли, как оценява физическата си активност, има ли диагностицирано предсърдно мъждене, захарен диабет, сърдечна недостатъчност. Студенти медици и представители на Българското кардиологично дружество, БЧК и Българската лига по хипертония консултираха хората.

„Тази инициатива цели да покаже на хората важността от редовния контрол на кръвното налягане и превенцията на инсулт. Тя се провежда всяка година на 17 май, като сега обръщаме специално внимание на предсърдното мъждене, което е много чест рисков фактор. И тъй като моят баща прекара инсулт на 59 години, много лично приемам инициативата”, обясни Олга Дяченко от БЧК. Според нея е безумие 30-годишни хора да получават инфаркти и инсулти, при положение че предсърдното мъждене, високото кръвно и аритмията могат да бъдат контролирани, ако са хванати навреме.

„Важно е да накараме младите хора да си правят профилактични прегледи. Сега е много модерно да се храниш правилно, да спортуваш, но това е недостатъчно за здравословния начин на живот”, категорична е Олга.

Тя и останалите доброволци останали изключително впечатлени от друга възрастна дама, която била сред първите, дошли да измерят кръвното си налягане в пункта. Йорданка Мизинова, който догодина ще навърши 90, била жизнена и младолика. А горната граница на кръвното била 139 - което се приема за нормално високо. „Тя ни изуми с това, че на 90 години е един абсолютно здрав човек. Каза, че от тук отива да играе гимнастика”, разказа Олга.

В анкетната си карта пък възрастната жена посочила, че дължи доброто си здраве на факта, че подхожда много внимателно към лекарствата. И когато кардиологът назначи даден медикамент, следи кръвното си налягане. Ако не се чувства добре, веднага отива за нова консултация.


Четете още:

🔴 Ето как се отслабва бързо и евтино с вода

🔴 Българите изтрещяха, вижте какви табели и надписи има по улици и пътища

🔴 От какво трябва да се откаже всяка зодия, за да живее по-добре





Източник: pik





Коментари

горе