Честит рожден ден на Нешка Робева!



Легендата на българската художествена гимнастика Нешка Робева празнува своя 71-ви рожден ден! 

Една от най-добрите ни гимнастички е родена в Русе. Завършва хореографско училище. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика. Вице - световна шампионка за 1969 год. В продължение на 25 години е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика. За този период нейните възпитанички са завоювали 294 медала , 7 абсолютни световни, 10 Европейски титли и 2 вице олимпийски титли. Понастоящем е президент на клуб  “Левски”,  носител общо на 306 медала.

Известни нейни композиции са „Лятно време“, „Жар птица“, „Токата и фуга в ре минор“, „Болеро“.

През 2000 г. Робева приключва с треньорската си дейност и се връща в първата си специалност - създава трупа от 35 момичета и момчета, като си поставя за цел да представи чрез съвременно интерпретиране българския и балкански фолклор. Постановките “Два свята” и “Орисия” добиват изключителна популярност. Над 250 участия в страната и чужбина - Бродуей, Сингапур, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия, Македония, Москва.

Удостоена е със званието „почетен гражданин на Кюстендил“ през 1983 г., Герой на социалистическия труд на България и два ордена „Георги Димитров“.

За изключителни постижения в работата си Нешка Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.


Четете още:

🔴 Защо няма кой да работи на морето

🔴 Войвода поведе абитуриентите в Котел /СНИМКИ И ВИДЕО/

🔴 Този абитуриент обра точките в Пловдив! Появи се с количка и Тони Стораро (СНИМКИ/ВИДЕО)





Източник: Кмета





Коментари

горе