Българският спортен звяр и гордостта на Пловдив - "Булгаралпин" завъртя гумите преди половин век.



Фотографии: Ретро Пловдивъ

Източник: plovdivtime.bg
През емблематичната 1967 г. новият автомобилен завод под тепетата стартира производството на мощните коли по френски лиценз

Със сигурност много българи са чували, но малцина са тези, които са виждали легендарния български спортен автомобил „Булгаралпин“. Точно преди половин век – през 1967 г., новопостроеният завод в Пловдив пуска първите бройки.  Производството стартира след като България купува лиценз от основателя на „Алпин“ Жен Ределе, който посещава нашата страна. Към този момент френско-българското сътрудничество вече е набрало скорост с производството на два други модела – „Булгарено 8“ и „Булгарено 10“.

Забележителната спортна кола с 1100-кубиков двигател става хит на Международния панаир в Пловдив през 1967 г. Малко по-късно автомобилният състезател Илия Чубриков с „Булгаралпин“ успява да спечели първо място на рали „Трансбалкания“. Два български екипажа пък участват с автомобила на престижното рали „Монте Карло“.Култовият български режисьор Васил Мирчев един от малцината собственици на бързия звяр, оценен на 8200 лв. за ограничен кръг купувачи.  Той тръгва с „Булгаралпин“ за филмовия фестивал в Кан е успява да вземе разстоянието от София до френското градче само за 16 часа.

За съжаление заводът, който се е намирал на ул. „Асеновградско шосе“ в Пловдив, произвежда колите  само две години. По неофициални данни са произведени 120 автомобила, повечето от които за износ. Все пак няколко „Булгаралпин“-а могат да се видят в движение благодарение на любовта и работата на всеотдайните си собственици и представляват уникална антикварна находка. И до днес легендарната марка „Булгаралпин“ предизвиква носталгия и приятни спомени в хиляди българи.


Четете още:

🔴 Полк. Борис Дрангов – живот в името на България

🔴 9-годишен малчуган показва 80 рисунки в самостоятелна изложба

🔴 "Търновград – духът на хилядолетна България" ще е новият парк под Балдуиновата кула





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе