Каньонът на водопадите – докосване до необятната красота на Родопите



​Каньонът на водопадите е обичана дестинация от любителите на пешеходния туризъм и опознаването на дивата природа. Каньонът на водопадите е екопътека, богата на растителни и животински видове както и на смайващи родопски хубости.

Живописната екопътека се намира близо до град Смолян, по пътя за село Мугла. Пътят до нея преминава от асфалт в черен път и накрая в горска пътека. Името на пътеката идва от множеството водопади, намиращи се тук, чийто брой стига 50, като най-внушителни по размер са 5 от тях.

Екопътека „Каньонът на водопадите“ върви срещу течението на река Еленска и изкачвайки се нагоре преминава през редица водни каскади, които образуват система от водопади преливащи един в друг. Пътеката се вие през гората, а дървени мостчета прехвърлят от двете страни на реката. Смърчови дървета обграждат пътеката, докато тя се провира покрай скални блокове, наречени от местните Редените камъни. Изградени са множество кътчета за отдих и места за пикник, където човек да седне и да се наслаждава на природата.

Екопътеката е разположена по протежение на каньона, намиращ се в резерват „Сосковчето“, а това прави прехода още по-интересен. Естествени обитатели на резервата са мечката, дивата коза, сърната, глухарът, както и много специфични растителни видове. От поставените там информационни табели имате възможността да се информирате по-обстойно за тях.

Началото на пътеката е стар римски мост, застинал във времето. Строен преди стотици години, този мост стои непоклатим на мястото си.

От многобройните водопади, най-напред ще срещнете Каскадите – поредица от водопади, чиито води се спускат по скалите и всякаш образуват приказно красив фееричен воал.

След като изкачите известен брой стабилни и добре обезопасени стъпала пред вас ще се появи и най-големият водопад, висок 70 метра, носещ името на митичния певец Орфей. След него водата сякаш се разделя на множество малки поточета, които напомнят за арфата на Орфей, чиито мелодии са посветени на неговата любима Евридика.

След като се налюбувате на този изумително красив водопад и изкачите още няколко стъпала ще стигнете и водопад Сърцето Неговата форма наподобява сърце, от там идва и името му.

Непосредствено над него са следващите водопади – Казаните. Тяхното име идва от начина, по който водата запълва скалните пространства - сякаш се пълнят казани.

Завършекът на тази водна феерия дава водопад Ропката. Ако решите да стигнете до самия край на екопътеката, ще се озовете на най-високата й точка, където са изградени три панорамни площадки на над 1700 метра надморска височина. От тях се виждат високите Перелишки върхове, както и красиви пейзажи, стигащи чак до Гърция.

Общата дължина на целия маршрут е около 6,5 километра. Лека, приятна и постижима цел е разходката из екопътека Каньонът на водопадите, а споменът от видяното неминуемо ще остави дълбоки следи в съзнанието ви.


Четете още:

🔴 Англичани В ПОВЕЧЕ

🔴 Българският спортен звяр и гордостта на Пловдив - "Булгаралпин" завъртя гумите преди половин век.

🔴 Полк. Борис Дрангов – живот в името на България





Източник: Родопчани





Коментари

горе